Voorjaars-arrangement ’t Heinenhoes (mrt 2012)

Zaterdag 10 maart 2012
Anderen – Groningen – Anderen
Om negen uur genieten we het ontbijt.

9. Ontbijt

10. Ontbijt De Telegraaf ligt er. Nou, zo te lezen gaan de festiviteiten op Koninginnedag gewoon door. Majesteit kan eigenlijk niet anders. Zou het haar laatste Koninginnedag worden?
Mijn ‘zegsman’ zat er al eerder naast en durft nu niets meer te zeggen. Prins Friso is opgenomen in Londen, zo te lezen zijn er in Nederland geen instellingen voor dit soort (coma)patiënten. Het is toch niet te geloven!
Rond tien uur rijden we naar Groningen. Gelukkig wijst mijn nieuw aangeschafte Sygic navigatiesysteem (op mijn nieuwe mobiel) ons zonder mankeren de weg naar een parkeergarage. Via de Synagoge (ik heb hem nog nooit open gezien) lopen we naar de Markt.11. Synagoge12. Markt13. Markt Vanaf hier is de Martinitoren in volle grootsheid te zien.14. Martinitoren Even verder is het Provinciehuis.15. Provinciehuis16. ProvinciehuisOeps, waar zat ‘Bever’ ook alweer? Daar bedoel ik de buitensportzaak mee. Het is ook weer een jaar geleden dat we hier waren. Even verder weten we het weer en al snel ben ik een nieuwe wandelbroek aan het passen. OK, dat lukt en Orchideetje vindt er nog een passend shirt bij.
OK, langs de Martinikerk lopen we naar De Kosterij, een uitspanning aangebouwd aan de Martinikerk. Ik neem aan dat hier toentertijd de koster gewoond heeft. Een uurtje geleden zat er nog niemand buiten, nu loopt het terras al aardig vol. Veel mensen willen roken, wij vinden het buiten nog te koud en gaan binnen zitten. Dat kan net, want binnen zijn er maar enkele zitplaatsen.17. Martinitoren18. De Kosterij Uiteraard laten we ons de KMA goed smaken.19. KMA OK, we lopen even de boekhandel Selexyz in. Dat even wordt langer dan een uur, want het is een groot pand. Ondanks dat Orchideetje een e-reader heeft, scoort ze toch nog een stapeltje (papieren) boeken.
’t Is mooi geweest, we zijn niet zo gewend om te winkelen. Binnendoor rijden we terug naar Anderen, ook al om de rioleringswerkzaamheden te omzeilen.
Mooi op tijd zijn we weer in ‘t Heinenhoes waar ik meteen begin in mijn nieuwe boek:
‘Het vierde beest’ van Tom Holland. Je zou het niet zeggen, maar Tom is Engelsman.
Om kwart over zes lopen we naar de eetzaal en al snel komt het eerste gerecht door.
Dat is Ardennerham met Parmezaanse kaas en eigengebakken brood.20. Ardennerham Ik drink er de Spaanse Tempranillo bij. Deze wijn is ook een kanshebber om bevorderd te worden tot de nieuwe huiswijn. Ai, dit is een heerlijke wijn en hij bevalt me (nog) beter dan de Franse van gister.21. Spaanse wijn Het hoofdgerecht is kabeljauwfilet met mosterdsaus, aardappeltaart en groenten.
Ai, dit gerecht is subliem van smaak. Dit zou in een ‘sterrentent’ prima mee kunnen doen. Ik drink er een witte wijn bij, de Banon de Rothberg uit Frankrijk. Het is een Chardonnay en hij smaakt heerlijk fris en fruitig.22. Kabeljouw23. Rothberg Het nagerecht bestaat uit aardbeienijs, aardbeienmousse en slagroom. Prima!24. Aardbeienijs We sluiten weer af met koffie en thee. Wat zullen we morgen eens gaan doen?
We hebben de omgeving al aardig uitgekamd. Dat boscomplex bij Odoorn, daar zijn we nog nooit geweest. Als het weer morgen een beetje meezit, gaan we daar wandelen.