Zuiderzeeroute (apr 2009)

Zondag 12 april 2009
Kampen – Lemmer
Om half negen zitten we aan het ontbijt. Dat ziet er prima uit en we doen tot half tien ons best. Het is droog, maar vannacht schijnt het geregend en geonweerd te hebben.
We hangen de fietstassen weer aan de fiets en fietsen via de IJsselkade de brug over.
Via IJsselmuiden, Grafhorst en Kamperzeedijk-West fietsen we naar Genemuiden.
De fietsroute loopt nu min of meer gelijk op met het wandelpad. Ik merk wel dat het ‘lopend’ eenvoudiger is om foto’s te maken dan fietsend. In Genemuiden vallen mij deze ‘garageboxen’ op.18. garageboxen Tegen elven zijn we bij de pont over het Zwarte Water.19. PontTe voet liepen we linksaf over de grasdijk, de fietsroute gaat uiteraard over asfalt.
Via Barsbeek fietsen we naar Sint Jansklooster. Als we daar bijna zijn zien we aan de linkerkant de Koffie & Theeschenkerij ’t Kiepenöst. Het is 1e Paasdag, zouden ze wel open zijn? Er staan stoelen in het gras en er hangt een bordje ‘OPEN’. Er is geen mens te zien. We zetten de fietsen neer en al meteen komt er iemand aanlopen. Inderdaad, ze zijn open en we bestellen koffie en thee. We krijgen er paaseitjes bij. Het is tevens een B&B, maar ja, we zijn net op pad.20. Koffie Een stukje verder is het bezoekerscentrum De Wieden. Dit is ook open.
Het bezoekerscentrum ligt aan een straatje van voormalige veenwerkershuisjes. Momenteel zijn deze woningen alle bewoond. Hier ga je echt een heel stuk terug in de tijd.
Er is hier een wandelpad uitgezet door het riet en het laagveenmoeras. Wel een heel apart landschap.21. Bezoekerscentrum23. Wandelpad24. Wandelpad25. Wandelpad De route te voet gaat door Vollenhove, maar dat laten wij links liggen. Op naar Blokzijl. Daar zijn we rond half twee. Tijd voor de lunch. Kaatje bij de Sluis is gesloten, maar ja, dat is nogal prijzig. We zien een pracht van een restaurant bij de sluis. Vanmorgen was het nogal bewolkt, maar nu komt de zon er toch door. Het is twintig graden, dat is ook niet verkeerd. Het terras zit vol, het is zoeken naar een plaatsje. Hoe zit dat toch met die kredietcrisis? Het is druk in de sluis, het ene na het andere jachtje moet geschut worden.26. BlokzijlIk bestel een pannenkoek en Orchideetje een broodje zalm. Dat hebben we snel op ons tafeltje staan. Ze voeren hier een strak regime, twee meisjes geven de bestellingen elektronisch door aan de keuken, twee andere meisjes zetten alles neer en weer twee andere meisjes ruimen op. De meisjes voorzien van de elektronica rekenen ook af.
Na zo’n uurtje hebben we het hier gezien. We fietsen nog een rondje in Blokzijl – een leuk oud stadje overigens – en via Baarlo en het gehucht Nederland (ja, dat bestaat echt!) fietsen we de Weeribben in.
In Kalenberg is nu wat meer leven dan een paar maanden geleden.27. Kalenberg Via Ossenzijl, Sluikenburg en Schoterzijl komen we in de buurt van Lemmer. Ai, de dijk waar onze fietsroute over gaat is afgesloten. Er staat een manshoog hek. Tja, nu klopt onze telefonisch doorgegeven routebeschrijving naar de B&B (www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast/4188 ) niet meer. Gelukkig heb ik een navigatiesysteem op mijn mobiel staan en zo komen we toch zonder mankeren op onze bestemming. Aan de achterzijde van de boerderij zijn drie prachtige kamers gebouwd.28. B en BEén kamer is bezet door twee… Polen, die in de buurt werken. Aardige lui, die redelijk Engels spreken. Tegen zessen pakken we de fiets om naar Lemmer te gaan. We hebben toch wel weer trek. Lemmer is druk, de havens liggen vol jachten en jachtjes.29. Lemmer Ook zitten alle terrassen vol. Het weer is dan ook prima. Restaurants zijn er genoeg en uiteindelijk valt ons oog op ‘De Wildeman’. Dat blijkt achteraf een vergissing. Het duurde hier allemaal tergend lang. Toen we het hoofdgerecht bijna op hadden kwam er nog een schaal met diverse groenten. Het 2e glas wijn kwam pas toen ik het eten al op had.
Voor straf hebben we geen nagerecht genomen en ook geen fooi gegeven. Tja, excuses voor het lange wachten en de miscommunicatie werd wel gegeven, maar ja, dan hoor je ook te komen met een gratis drankje. Hier kom ik nooit, maar dan ook nooit meer!
Tegen negenen zijn we weer in onze B&B. We hebben vandaag 69 kilometer gefietst.