Voorjaars-arrangement ’t Heinenhoes (apr 2008)

Zaterdag 19 april 2008
Groningen
Even na half negen lopen we het ontbijtzaaltje binnen. Het ziet er zoals altijd patent uit. Muesli, echte yoghurt van de boerderijwinkel, jams die zelfgemaakt zijn danwel ingekocht bij boeren in de buurt en fruit. Verder diverse soorten eigengebakken brood. Uiteraard een eitje, kaas en vleeswaren. Het kan niet op.6. Eetzaal5. Ontbijttafel 4. BroodNa een uurtje ontbijten stappen we op en nemen de auto naar Groningen. De auto zetten we neer in een parkeergarage en we gaan te voet naar het Groninger museum.9. PlattegrondHet is een zeer futuristisch ogend gebouw, en tot mijn schande had ik het nog nooit bezocht.17. Gronings museum In tegenstelling tot ons bezoek aan het Drents museum in Assen kunnen we hier zo naar binnen. Dit uiteraard na aanschaf van een toegangskaartje. Momenteel is er een tentoonstelling waarin een overzicht wordt getoond van de Chinese bronstijd vanaf de 18e eeuw voor Christus tot en met de 3e eeuw voor Christus. De voorwerpen werden voornamelijk gebruikt voor religieuze, rituele en ceremoniële doeleinden.
Onder de vondsten zijn voedselvaten, wijnkruiken, waterkruiken, wapens en muziekinstrumenten, met daarbinnen oneindige variaties op grondvormen en decoraties. Ik moet zeggen: de vondsten staan er prachtig uitgelicht bij.10. Tentoonstelling11. Tentoonstelling12. Tentoonstelling13. Tentoonstelling14. Tentoonstelling Ook is een soort ‘korjaal’ met menselijke schedels. Veel toelichting staat er niet bij, maar ik neem bijna aan dat de Chinezen toentertijd dachten dat ze op deze wijze naar het hiernamaals zouden gaan. Het Christelijk geloof is nooit in China geïntroduceerd, men deed op grote schaal aan voorouderverering.15. Tentoonstelling Iets verderop staat een tableau, voorstellende een stad, maar opgebouwd uit roestvrijstalen pannen en schalen.16. Tentoonstelling

Er is hier ook een glazen vloer, maar de diepte bedraagt hier maar enkele meters. In Toronto is dat wel even anders! Ik ga er zonder problemen op staan, maar ja, ik heb natuurlijk geoefend in Toronto.
Na zo’n anderhalf uur hebben we het wel gezien en gaan de stad in. Het is zonnig en een graadje of negen. Toch staat er een tamelijk frisse wind. Sommige dapperen zitten al op een terras, maar dat zien we niet zitten.18. Straat We lopen voorbij de Korenbeurs, een neo-classicistisch gebouw uit 1865, waar toentertijd graan werd gekeurd. Momenteel zit er een filiaal van Albert Heijn in.19. KorenbeursWe lopen verder over de Vismarkt, het Waagplein en de Grote Markt en komen uit bij de Martinikerk. Deze kerk is in een aantal eeuwen uitgegroeid tot de huidige 15e eeuwse Gotische Hallenkerk. In het verleden hebben we al eens een bezoek aan de kerk gebracht, nu gaan we voor het restaurant dat tegen de toren zit aangeplakt. Ik bestel zoals meestal KMA en dat laat ik me goed smaken.20. Toren21. KMA Tijdens de koffie besluiten we om bij de VVV voor €1,50 een ‘stadswandeling’ aan te schaffen. Het is een boekje voorzien van een plattegrond, dat moet te doen zijn.
Om te beginnen zien we een Zwitsers chalet, gebouwd door een rijke notabele, die dit liet bouwen voor zijn dochter. Ze had heimwee naar Zwitserland waar ze een aantal jaren had gekuurd voor tuberculose.22. Zwitsers huis We lopen door de Poelestraat, dit is het centrum van het Groninger (studenten?) uitgaansleven. Tja, op zaterdag rond de klok van tweeën zie je merendeels winkelend en flanerend publiek.23. Plein24. Plein Even verder staat het St. Geertruids Gasthuis. Het is in 1405 gesticht als instelling van liefdadigheid. Armen, zieken en pelgrims kregen hier onderdak. Normaal zou ik dat niet doen, maar volgens het boekje mogen we naar binnen. Dat doen we dus en rond het hofje staan de armenhuisjes.25. Hofje26. Hofje Even verder staat nog zo’n gasthuis, deze heet het St. Anthony Gasthuis. Het is gesticht in 1507 en bevond zich toentertijd buiten de stad. Vandaar natuurlijk dat het niet alleen was bestemd voor armen, maar ook voor pestlijders en geesteszieken. Ook hier weer de armenhuisjes rond een hofje.27. Hofje28. Hofje29. Hofje Dan komen we aan bij de St. Jozef-Kathedraal. Deze rooms-katholieke kerk is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw toen de stad zich sterk uitbreidde. Het ontwerp is van de architect P. Cuypers. De toren heeft als bijnaam Dronkemanstoren, omdat je altijd twee wijzerplaten – dus dubbel – ziet. We zijn vandaag nog niet ter kerke geweest, dus dat maken we meteen goed. Best een mooie kerk met prachtig altaar. Om het helemaal goed te doen steken we vier ‘devootlichtjes’ op.30. Kerk31. Kerk32. Kerk Via de Heresingel – prachtige huizen overigens – lopen we naar de Herestraat.33. Straat In deze straat staat het Heiligen Geest Gasthuis. Het is gesticht in de 13e eeuw en het was niet alleen bestemd voor zieken, armen en bejaarden, maar er was ook een herberg gevestigd. Ook hier mogen we naar binnen, maar het oogt wat minder fotogeniek.34. Hofje Een stukje verder staat de Joodse synagoge. Het zit helaas potdicht, het is niet anders. Het gebouw stamt uit 1906 en is in Moorse stijl gebouwd.35. Kerkdeur Opnieuw komen we langs de Korenbeurs en slaan hier linksaf.
De Aa-kerk komt in beeld. Het huidige gebouw stamt uit de 15e eeuw en de herbouw van de opvallende toren is uitgevoerd in 1718. Sinds 1987 is het gebouw niet meer in gebruik als kerk, maar als zakelijk en cultureel centrum.36. Toren We lopen verder de Brugstraat in en lopen even naar binnen bij het Scheepvaart-museum. Het is gevestigd in een middeleeuwse Gotische koopmanswoning. Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum bewaren we voor een andere keer.37. Museum Rechtsaf gaat het langs de oude Aa-haven. Hier zat ik enige tijd geleden tijdens het Pieterpad op een bankje. Het bankje staat er nog steeds. Ook de voormalige pakhuizen, die herinneren aan de tijd dat Groningen een belangrijke Hanzestad was, staan er nog.
Nu zijn de pakhuizen getransformeerd in woningen en kantoren.38. Gracht We gaan rechtsaf, linksaf en weer rechtsaf en komen bij het Harmoniecomplex. Hier zijn twee faculteiten van de Universiteit gevestigd. Ervoor staat het borstbeeld van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student van Nederland.39. Universiteit We moeten linksaf en weer rechtsaf. Dat rechtsaf klopt niet, je kunt hier niet rechtsaf.
We lopen maar even verder en nemen de eerste straat rechtsaf. Hm, hier zit een porno-videotheek. Even verder zie ik een winkel die damesondergoed verkoopt. Achter de ruit staat een etalagepop die enigszins getint van kleur is. Het damesondergoed is tamelijk gewaagd van snit. Oeps, nu zie ik het pas, dit is een levend model! Achter de volgende ruit zie ik weer zo’n levend model. Verhip, we zijn in de rosse buurt verzeild geraakt. Ik wist niet dat Groningen ook een rosse buurt had. De stadswandeling rept er niet over.
Het maken van foto’s laat ik maar uit m’n hoofd en in versnelde pas, met hoofd front, lopen we de straat door.
Even verder komen we uit bij de Spilsluizen, fotogeniek is het niet. Via de Hofstraat en de Singel komen we terecht bij de Prinsentuin. Deze tuin is al in 1625 aangelegd. Er is een kruidentuin, een rosarium en een buxustuin. Verder haagbeuken en fruitbomen.
Het is nog te vroeg in het jaar, alles oogt een beetje troosteloos. Wel maak ik een foto van de zonnewijzer boven de poort.40. Zonnewijzer We zijn bijna rond, in de verte staat de Martinitoren. We houden het voor gezien en stappen in de auto.41. Toren In ‘t Heinenhoes maken we eerst koffie en thee en kijken nog even naar de TV.
Daarna maken we ons op voor het diner.
Dat begint goed, de eerste gang bestaat uit forel met huisgemaakte salade en eigengebakken brood.42. Voorgerecht De tweede gang is een heldere bouillon, ook weer met eigengebakken brood.43. Soep Daarna volgt zalm van de grill met aardappelkroketten en worteltjes.45. Hoofdgerecht Het nagerecht, tja wat ligt daar op het glazen bord? Er zit net een witte roos voor.46. Sandra De volgende foto maakt het duidelijk: tiramisu met chocolademousse en slagroom.
Ik drink bij dit alles een droge witte wijn.47. IJs44. Huiswijn Als laatste koffie en thee. We hebben weer heerlijk gegeten en vertrekken richting kamer.