Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons paas-arrangement doorgebracht in hotel ‘Het Wapen van Elst’.
Wij bezoeken: kasteel Cannenbergh in Vaassen, Huis Zypendaal in Arnhem, Bloemenpark Appeltern, kasteel Hernen in Hernen, kasteel Rosendael in Velp en Museum Bronbeek in Arnhem
Reisverslag paas-arrangement ‘Het Wapen van Elst’
Zaterdag 19 april t/m dinsdag 22 april 2025
Zaterdag 19 april 2025
Kasteel Cannenburch – hotel ‘Het Wapen van Elst’
Het is alweer Pasen! Wat gaat het toch snel!
Het viel me niet mee om een leuk paas-arrangement te boeken in een omgeving waar iets te ‘doen’ is. Gaat hotel ‘Het Wapen van Elst’ (https://wapenvanelst.nl/) en omgeving ons bevallen?
Maar eerst de situatie in Israël (Gaza) en Oekraïne.
Wilt u meteen naar het reisverslag, klik dan op pagina 2.
Complete bezetting van Gaza lijkt ‘logische uitkomst’ voor Israël
Door Rianne Lachmeijer
Datum: 16 april 2025
Het Israëlische leger blijft de druk op Hamas opvoeren, maar gaat nog niet over op een groot offensief, meldt het leger woensdag. Ondertussen geldt twee derde van Gaza als ‘verboden’ gebied voor Palestijnen. Wat zegt dit over de Israëlische strategie?
‘Veel Israëliërs zelf denken niet meer dat het om de gegijzelden gaat’, zegt Max Rodenbeck, directeur Israël/Palestina van International Crisis Group. Deze onafhankelijke denktank wil oorlog voorkomen en houdt wereldwijd allerlei conflicten in de gaten.
Voordat we ingaan op de mogelijke strategie, eerst de stand van zaken.
Op 18 maart hervatte Israël de aanval op Gaza. Tussen 18 maart en 14 april heeft het Israëlische leger minstens twintig evacuatiebevelen uitgevaardigd, meldt VN-hulporganisatie OCHA. Daarmee geldt voor ongeveer 142,7 vierkante kilometer – 39 procent van de Gazastrook – een actief evacuatiebevel.
Naast die gebieden zijn er ook nog no-go zones, bijvoorbeeld langs Wadi Gaza.
Ongeveer 50 procent van de Gazastrook bestaat volgens de laatste cijfers uit no-go zones. Sommige gebieden zijn zowel evacuatiegebied als no-go zone. Als je al deze gebieden bij elkaar optelt, kom je uit op 69 procent van de Gazastrook die Israël afraadt voor Palestijnen.
Op onderstaand kaartje zie je dat de Israëlische bufferzone heel Gaza omsluit.
‘Dit betekent dat Gaza geen doorgang heeft naar de rest van de wereld’, zegt Rodenbeck. ‘Alles wat Gaza binnenkomt, moet via Israël.’ Dit maakt de situatie voor Palestijnen niet direct anders dan in maart. ‘Hulp komt al sinds 2 maart niet naar binnen’, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.
Kaart Situatie Gaza
Israël blokkeert hulp om Hamas onder druk te zetten
Gaza heeft te maken met de langste periode zonder hulp sinds het begin van de oorlog in 2023. ‘Al zes weken lang komen er geen goederen meer Gaza in’, benadrukt de woordvoerder van het Rode Kruis. ‘Geen voedsel om monden te voeden, geen medicijnen om levens te redden, geen brandstof om ambulances te laten rijden.’
Het beleid van Israël is dan ook duidelijk. ‘Er mag geen humanitaire hulp Gaza binnenkomen’, benadrukt de Israëlische minister Israel Katz (Defensie) woensdag.
Het blokkeren van de hulp is volgens de minister ‘één van de belangrijkste drukmiddelen om te voorkomen dat Hamas hulp gebruikt als instrument om de bevolking te beïnvloeden’.
Met deze uitspraak lijkt Israël opnieuw de grenzen op te zoeken. Zo gaat het tegenhouden van hulp in tegen internationale afspraken. Ook met de toevoeging van Rafah aan een bufferzone overschrijdt Israël een ‘rode lijn’.
Geen nieuwe strategie, wel volgende fase
Van Gool en Rodenbeck zien in de verharding van de Israëlische aanpak geen nieuwe strategie. ‘Het is altijd al heel verwoestend geweest’, zegt Van Gool. ‘Het is een soort van hardere uitvoering van dezelfde strategie’, vult Rodenbeck aan. ‘In sommige opzichten is dit wel een nieuwe fase.’ Daar zijn verschillende oorzaken voor.
Zo heeft Netanyahu in maart een nieuwe legerleider aangesteld. ‘Een ‘hardliner’ met banden met extreemrechts in Israël’, zegt Rodenbeck.
Daarnaast hebben de Verenigde Staten geen problemen (meer) met de harde aanpak van Israël. Volgens Rodenbeck was ‘groen licht’ uit Washington een belangrijke aanmoediging voor het verbreken van het staakt-het-vuren. Uit andere landen lijkt ook minder tegendruk te komen en de Arabische wereld lijkt verdeeld.
Waarom doet Israël dit? De officiële lijn is dat Israël Hamas wil vernietigen én alle gegijzelden wil terugbrengen naar Israël. Die doelen zijn volgens Rodenbeck tegenstrijdig. De huidige aanpak zorgt in ieder geval niet voor de vrijlating van gegijzelden. Tijdens het staakt-het-vuren zijn er tientallen teruggekomen in Israël.
‘Sinds het einde van het staakt-het-vuren zijn dat er nul’, zegt Rodenbeck. ‘Mijn indruk is dat de gegijzelden ver onderaan de lijst van militaire doelen staan.’ Volgens hem denken ook steeds meer Israëliërs dat.
‘Zolang er onderdrukking is, zal er verzet zijn’
Rodenbeck en Van Gool hebben niet het idee dat de huidige aanpak wel bijdraagt aan het andere doel: Hamas vernietigen. ‘Hamas ontwapenen bereik je eerder met diplomatie dan onderdrukking’, zei Rodenbeck eerder in een podcast van International Crisis Group.
Daarin krijgt hij bijval van zijn collega Amjad Iraqi. Volgens Iraqi heeft Hamas eerder aangegeven dat het zichzelf wil opheffen ‘wanneer het tastbare garanties ziet voor een Palestijnse staat’. Van Gool: ‘Zolang er onderdrukking is, zal er verzet zijn.’
Het is gissen naar andere mogelijke doelen. Maar individuen uit de Israëlische regering hebben wel uitspraken gedaan die een bepaalde kant op wijzen.
Zo wil Netanyahu volgens Rodenbeck de vorming van een Palestijnse staat koste wat kost voorkomen. ‘Eén methode is om Gaza op te delen in kleinere blokken die gemakkelijker te controleren zijn’, zegt hij. Als deze blokjes in de toekomst allemaal een lokaal bestuur hebben, is het moeilijk die samen te voegen tot een grote Palestijnse staat.
Ultrarechtse minister ziet graag Israëliërs in Gaza wonen
De ultrarechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir maakt er geen geheim van dat hij graag Israëliërs in Gaza ziet wonen. Dat Netanyahu de corridor in het zuiden van Gaza de Morag-corridor noemt, is in dat licht ook opvallend. Dat is een verwijzing naar een nederzetting van Israëlische kolonisten die in 2005 werd ontmanteld door toenmalig premier Ariel Sharon.
Van Gool verwacht op korte termijn geen kolonisten in Gaza. ‘Maar het is niet uit te sluiten. Dat is al schokkend genoeg.’
Bij een omstreden conferentie in januari riep Ben-Gvir op tot ‘vrijwillige migratie’ van Palestijnen uit Gaza. De Amerikaanse president Donald Trump vindt dit geen gek plan. Maar de meeste Israëliërs zien dit niet als een realistisch doel, zegt Rodenbeck.
Toch een diplomatieke oplossing?
‘Ik geloof niet dat Israël voorlopig uit zichzelf gaat stoppen’, zegt Van Gool. Als Israël de huidige aanpak doorzet, is er maar één eindpunt: een complete bezetting van het gebied. ‘Dat is waar we logischerwijs terechtkomen’, zegt Rodenbeck. Hij denkt alleen niet dat Israël Gaza lang kan bezetten.
Een complete bezetting van Gaza is volgens Rodenbeck te duur, te moeilijk en te gevaarlijk. Zo kunnen Israëlische militairen te maken krijgen met een guerrillaoorlog. Daarom verwacht hij dat er uiteindelijk toch een diplomatieke oplossing komt.
Westerse mythes over Palestijnen versus wat ze zeggen en doen:
vanwege hun religieuze en politieke verzet tegen een Joodse staat leren velen hun kinderen vanaf hun geboorte om Joden te haten, te veroveren en te doden.
Bron: https://israeltoday.nl/
Door James Sinkinson
Datum: 10 april 2025
Goedbedoelende liberale Amerikanen en Europeanen sympathiseren met de Arabisch-Palestijnse zaak vanwege de vastberaden, decennialange strijd tegen de superieure militaire macht van Israël. Onlangs is die sympathie onder Amerikaanse Democraten voor het eerst omgeslagen in meerderheidssteun voor de Palestijnen in plaats van Israël.
Maar als de aanhangers van de Palestijnen de hele waarheid zouden kennen zoals de Palestijnen die vertellen, dan zouden ze hun sympathieën misschien omdraaien.
Want als we horen wat de Palestijnen zeggen en wat ze doen, wordt hun imago van buitenstaanders verraden door oorlogszuchtige doelen, wrede methoden en waarden die verwerpelijk zijn voor de westerse beschaving.
Het is begrijpelijk dat liberalen sympathiseren met de Palestijnen uit ‘humanitaire’ instincten. Voor hen zijn de Palestijnen een onderdrukte groep die dapper vecht voor hun vrijheid. Deze voorstanders zien Israël, de vijand van de Palestijnen, als iemand die al 78 jaar probeert onschuldige mensen zelfbeschikking en hun recht op een thuisland in het Midden-Oosten te ontzeggen.
Maar dit sympathieke portret van de Arabisch-Palestijnse bevolking is slechts het resultaat van een westerse projectie, een denkbeeldige weergave van motieven, doelen en waarden die kenmerkend zijn voor een westerse denkwijze. Westerse liberalen zijn vaak geschokt als ze geconfronteerd worden met het beeld dat de Palestijnen van zichzelf schetsen – als Arabieren en als moslims – dat kenmerken belichaamt die in directe tegenspraak zijn met vredelievende Westerse waarden en aspiraties.
Misschien wel de belangrijkste reden waarom de Palestijnen nog steeds vechten, is dat Israël en zijn westerse bondgenoten blijven aanbieden wat wij denken dat de Palestijnen willen – of zouden moeten willen – in plaats van wat ze eigenlijk willen. Het Westen is er vast van overtuigd dat de Palestijnen een staat willen en in vrede met Israël willen leven en dat Israël hen ervan weerhoudt dit doel te bereiken.
Het probleem ligt echter bij ons. De Palestijnen vertellen ons wat ze willen en ze proberen te bereiken wat ze willen, maar wij negeren hun boodschap. Wij geven de voorkeur aan onze verlichte vertaling. Om deze tegenstrijdigheid te begrijpen, is het nuttig om goed te kijken naar wat de Palestijnen ons vertellen – en wat ze zichzelf vertellen – over hun doelen en waarden.
Om grip te krijgen op deze tegenstrijdigheid, vergelijken we de twee grootste mythes van het Westen over Palestijnse doelen en waarden met wat de Palestijnen zeggen en doen over de belangrijkste kwesties die vrede in het Midden-Oosten beïnvloeden.
Mythe 1: Palestijnen willen hun eigen staat en in vrede leven naast Israël
De Palestijnen verwerpen elk Joods recht op soevereiniteit in ‘Palestina’ omdat ze de historische band van de Joden met het Land Israël verwerpen. In 2018 beschreef de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, Israël op bizarre wijze als een ‘koloniaal project’ dat geen historische basis heeft en niets te maken heeft met het Jodendom.
Tijdens de Camp David-top in 2000 – een poging van president Bill Clinton om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen met een tweestatenoplossing – beweerde voormalig PLO-leider Yasser Arafat dat ‘de Tempel van Salomo niet in Jeruzalem stond, maar in Nabloes’. Clinton was verbijsterd over deze regelrechte leugen, maar Arafat weigerde terug te krabbelen, net zoals hij het Israëlische en Amerikaanse aanbod van een eigen staat afwees.
Hamas, dat nog steeds de leidende Palestijnse politieke en militaire macht is, beweert in zijn handvest dat ‘het land Palestina een islamitische waqf (schenking) is, gewijd aan toekomstige moslimgeneraties tot aan de Dag des Oordeels’. Het concept van waqf in de islam impliceert dat het exclusief toebehoort aan moslims en niet gedeeld kan worden met niet-gelovigen, in het bijzonder Joden.
Bovendien tonen recente opiniepeilingen aan dat de meeste Palestijnen een tweestatenoplossing afwijzen en de voorkeur geven aan één enkele, Arabisch bestuurde staat.
Gezien deze religieuze en politieke afwijzing van een Joodse staat, is het geen wonder dat Palestijnen hun kinderen vanaf hun geboorte leren om Joden te haten, te veroveren en te doden. Er zijn veel video’s op sociale media waarin kinderen zeggen dat ze de Joden willen bevechten en verslaan.
Kortom, het idee dat Palestijnen een vreedzame staat naast Israël willen, wordt weerlegd door talloze verklaringen van Palestijnse politieke en religieuze leiders, evenals leerplannen op alle onderwijsniveaus.
Mythe 2: Israël verhindert de Palestijnen om hun eigen staat op te richten
De Verenigde Naties en Israël, met Amerikaanse steun, hebben de Palestijnen vele mogelijkheden geboden om hun eigen staat op te richten, maar de Palestijnen en hun mede-Arabieren hebben dit elke keer categorisch geweigerd. Ze verwierpen het VN-verdelingsplan van 1947. Na de Zesdaagse Oorlog van 1967 bood Israël de Palestijnen land aan dat het had veroverd in ruil voor vrede met zijn Arabische buren. Het antwoord van de Arabieren? De drie ‘nee’s’: geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen met Israël en geen vrede met Israël.
In 2000, 2001 en 2008 bood Israël de Palestijnen opnieuw hun eigen staat aan – in heel Judea en Samaria (ook bekend als de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’), met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem – maar de Palestijnen weigerden opnieuw. Latere pogingen van de Amerikaanse president Donald Trump werden ook afgewezen.
Israël heeft ook tal van programma’s geïmplementeerd om de Palestijnen te steunen en vertrouwen met hen op te bouwen, waaronder het uitnodigen van honderdduizenden Palestijnse werknemers naar Israël en het verstrekken van medische zorg, water en elektriciteit aan de Palestijnen.
Helaas is er geen Palestijnse leider opgestaan die zich inzet voor welvaart voor het Palestijnse volk en vrede met Israël. Er is geen Gandhi, geen Mandela, geen vredesbeweging. In plaats daarvan richten de Palestijnse leiders zich op wat zij ‘verzet’ noemen – het codewoord voor voortdurende terreur gericht op de verovering van Israël.
De bewering dat Israël een Palestijnse staat in de weg staat, wordt gelogenstraft door een 78-jarige geschiedenis van genereuze aanbiedingen van Israël om de Palestijnen te helpen een staat op te richten. Hoewel Israël nooit oorlog heeft gevoerd met de Palestijnen, heeft het zich wel moeten verdedigen tegen ontelbare aanvallen – van terroristische aanslagen tot openlijke oorlogsvoering – door een tegenstander die van plan was het land te vernietigen.
Het liberale Westen zou er verstandiger aan doen te geloven wat de Palestijnen zeggen en doen, in plaats van onze naïeve projecties. We willen geloven dat de Palestijnen een staat willen die vreedzaam naast Israël bestaat. Maar de Palestijnen zelf vertellen ons dat ze joodse soevereiniteit afwijzen in een gebied dat zij zien als exclusief Arabisch-islamitisch land.
In het Westen wordt ook aangenomen dat Israël de Palestijnen verhindert om zelfbeschikking te bereiken. Maar de geschiedenis bewijst het tegendeel. Israël heeft de Palestijnen vele aanbiedingen gedaan, die ze elke keer hebben afgewezen. Sterker nog, de Palestijnen en hun Arabische broeders hebben vaak op hun afwijzing gereageerd met geweld en bloedvergieten, waardoor Israël gedwongen werd zich 76 jaar lang te verdedigen.
Beelden van beschieting ambulances, Israël breidt grondoffensief uit
Datum: 5 april 2025
Bron: NU.nl
Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Met deze keer: er zijn beelden opgedoken van Israëlische soldaten die ambulances onder vuur nemen. En Hamas toont nieuwe beelden van levende Israëlische gegijzelden.
Twee weken geleden schoten Israëlische soldaten acht ambulancemedewerkers dood in de Gazastrook. Israël verklaarde dat er sprake was van verdachte voertuigen die zonder lichten reden. Maar nieuwe beelden tonen dat de ambulances hun lampen en sirenes aan hadden. Israël reageert dat ‘het grondig wordt onderzocht, inclusief de beelden’.
De video stond naar verluidt op de telefoon van een man die is teruggevonden in een massagraf. Hij was vermoedelijk een van de gedode hulpverleners.
In de video rijden ambulances en een brandweerwagen door de nacht. Ze rijden naar een stilstaande ambulance om collega’s te helpen die eerder door het Israëlische leger waren aangevallen. Op een gegeven moment stoppen de wagens, waarna er schoten klinken.
De Palestijnse Rode Halvemaan zegt veertien lichamen te hebben geborgen na de aanval, waaronder de acht ambulancebroeders.
Foto Ambulancebroeders
Hamas heeft zaterdag een video vrijgegeven van twee Israëlische gegijzelden die nog leven. In de twee minuten durende video vertellen de twee jongemannen dat ze een Israëlische aanval op Gaza hebben overleefd. Een van hen heeft een verband om zijn hand en een deel van zijn gezicht.
Het is onbekend wanneer de video is opgenomen. Volgens The Times of Israel is dit het eerste teken van leven van de twee mannen sinds de ontvoering op 7 oktober 2023.
Van de 251 gegijzelden die Hamas meenam, zijn er nog 58 in Gaza. Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn 34 van hen dood.
Vrijdag breidde het Israëlische leger zijn operaties uit met een grondoffensief in Gaza-Stad. Volgens de IDF opereren grondtroepen in de wijk Shuja’iya ‘om de veiligheidszone uit te breiden’.
Eerder op de dag meldden reddingswerkers in de Gazastrook dat er sinds zonsopgang zeker dertig doden waren gevallen door Israëlische aanvallen. Sinds het hernieuwde offensief op 18 maart zijn volgens het Israëlische leger ruim zeshonderd ‘terroristische doelen’ in de Gazastrook aangevallen.
Maandag startte Israël een grote operatie in het zuiden van Gaza. Inwoners van Rafah en omliggende gebieden moesten daarvoor evacueren. Honderdduizenden Gazanen zijn toen gevlucht voor de militaire operaties.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil grondgebied veroveren om Hamas te dwingen de resterende gegijzelden vrij te laten. Hamas waarschuwde dat deze uitbreiding gevaarlijk is voor de gegijzelden, omdat ze zouden worden vastgehouden in de gebieden die worden aangevallen.
De Franse president Emmanuel Macron reist zondag naar Egypte om de situatie in Gaza te bespreken met de Egyptische president Abdel Fattah Al Sisi en koning Abdullah II van Jordanië. De gesprekken vinden plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro.
Macron zal ook doorreizen naar de kustplaats Arish. Die ligt op een klein uur rijden van Gaza. Dinsdag ontmoet hij daar hulpverleners en veiligheidsmedewerkers. De Franse president zal daar benadrukken dat hij zich ‘voortdurend inzet voor een staakt-het-vuren’.
Trump: Aanvallen worden voortgezet, totdat de Houthi-aanvallen ophouden
Datum: 2 april 2025
Door E.J. Bron
‘We vallen ze dag en nacht aan – steeds harder’, verklaarde de Amerikaanse president in een vurige bijdrage op de sociale media. De Amerikaanse president Donald Trump richtte gisteren een duidelijke boodschap aan de Jemenitische Houthi-rebellen en hun Iraanse ondersteuners en waarschuwde dat de militaire operaties van de VS niet zouden verminderen, totdat vijandige acties tegen Amerikaanse marineschepen gestopt zouden worden.
‘De door Iran ondersteunde Houthi-terroristen werden door de onverbiddelijke aanvallen in de afgelopen twee weken gedecimeerd’, schreef Trump op de sociale media. ‘Veel van hun strijders en aanvoerders zijn niet meer onder ons.’
Hij benadrukte dat de operatie nog zou aanhouden en verklaarde: ‘We vallen ze dag en nacht aan, steeds harder.’ Trump voegde er aan toe dat deze operaties erop gericht zijn het vermogen van de Houth’s om de regionale zeewegen te bedreigen, te stoppen, en dat hun offensieve vaardigheden ‘snel vernietigd worden’.
Met het oog op de toekomst maakte de VS het standpunt van de VS duidelijk:
‘Onze aanvallen worden net zo lang voortgezet tot de Houthi’s geen bedreiging meer voor de vrijheid van de scheepvaart vormen.’
Hij stelde een direct ultimatum aan de Houthi’s: ‘De Houthi’s hebben de keuze: stop ermee op Amerikaanse schepen te schieten, en wij stoppen ermee jullie te beschieten.
‘Anders’, vervolgde hij, ‘zijn we nog maar net begonnen, en de ware pijn komt nog, zowel voor de Houthi’s als voor hun sponsors in Iran.’
De uitlatingen volgen op een serie Amerikaanse aanvallen op door de Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen. De aanvallen werden uitgevoerd als reactie op aanvallen door de Houthi’s, die de doorvaart door de Rode Zee van handelsschepen en militaire schepen bedreigen.
De Houthi-terroristen in Jemen hebben door een serie gecoördineerde luchtaanvallen van de Israëlische en Amerikaanse strijdkrachten een aanzienlijke vermindering van de mogelijkheid tot het afschieten van raketten geleden, berichtten Israëlische media gisteren.
Israëlische militairen gaan er van uit dat de door Iran ondersteunde rebellen nog maar over een beperkt aantal actieve ballistische-raket-lanceerplatformen beschikken, evenals over een veel kleiner wapenarsenaal, bericht de Israëlische zender ‘Channel 12 News’.
De groep, die sinds het einde van de wapenstilstand in de Gazastrook op 18 maart bijna dagelijks raketten op Israël heeft afgevuurd, heeft tot nu toe elf ballistische raketten afgevuurd, drie daarvan zorgden niet voor alarm in de joodse staat.
Het onlangs in Israël gestationeerde Amerikaanse THAAD-System (Terminal High Altitude Area Defense) heeft volgens de Israëlische nieuwszender ‘Channel 12 News’ twee raketten onderschept, die vorige week donderdag door de Jemenitische Houthi-troepen werden afgevuurd. Dit is de zesde keer dat het systeem sinds zijn stationering in de regio een raket heeft onderschept. De raketafweersystemen worden door Amerikaans militair personeel bediend.
IDF start nieuwe evacuatie en grondoffensief geheel Rafah, ‘reikt veel dieper dan voorheen’. Arabische krant: ‘Hamas ligt volledig in de touwen’
Datum: 31 maart 2025
Bron: GeenStijl
Netanyahu lijkt het andermaal te menen en start een nieuw grondoffensief in Rafah. In de bovenstaande tweet van IDF’s Arabischtalige woordvoerder valt te lezen dat de IDF ‘op volle kracht terugkeert om de capaciteiten van de terroristische organisaties in deze gebieden uit te schakelen’. De IDF beheerst nog altijd de Gazaans-Egyptische grens langs de zogeheten Philadelphi Corridor, dus die strook is ongetwijfeld de uitvalsbasis van het hernieuwde offensief. Times of Israël-verslaggever Emanuel Fabian merkt op: ‘It covers a large area between Rafah and Khan Younis, where the IDF has so far not operated in with ground forces.’
De eerste beelden van Rafahs evacuerende inwoners beginnen te verschijnen en Hamas reageert op het evacuatiebevel met: ‘We condemn Israel’s latest threats to evacuate all of Rafah and displace the remaining residents, an apparent prelude to further escalation against our people. These actions risk worsening the already catastrophic conditions in Gaza. We urge the international community and mediators to act immediately and pressure Israel to halt the evacuation threats.’
Hamas verloor door recente Israëlische luchtaanvallen weer een hele reeks aan hoge functionarissen en ligt bestuurlijk even volledig in de touwen. Krant Asharq Al-Awsat schrijft over Hamas’ huidige toestand:
‘Asharq Al-Awsat has observed growing administrative disarray in Gaza, exacerbated by Israeli assassinations and the disappearance of key Hamas officials, some of whom have gone into hiding or switched off their phones. This has disrupted the work of police forces, security agencies, and even the Ministry of Education (…) Additionally, government employees, including those in Hamas’ political and military wings, have not received salaries or financial stipends, something the group had maintained even throughout 15 months of war and previous ceasefires.
Some analysts see Hamas’ current struggles as a sign of growing weakness under intense Israeli military pressure. However, Hamas insiders reject this notion. Senior Hamas sources told Asharq Al-Awsat that while the group is experiencing difficulties in managing certain affairs due to relentless Israeli targeting, it remains strong and cohesive. The sources admitted that political and military leaders still inside Gaza have been forced into hiding, but they insist that Hamas’ authority will be restored once a ceasefire is secured.’
En daar komt nu dus nog een nieuw IDF-grondoffensief overheen.
Poetin bereidt zich met grote wervingsronde voor op nieuw offensief in Oekraïne
Datum: 2 april 2025
Bron: Nu.nl
Door Robbert van der Linde
160.000 Russische burgers worden opgeroepen om in het leger te dienen. Volgens het Kremlin gaan ze niet naar de frontlinie in Oekraïne. Toch kan het niet los worden gezien van de oorlog daar. Rusland bereidt zich (indirect) voor op een nieuwe grote aanval komende zomer.
Het is niet verrassend dat Rusland nieuwe dienstplichtigen oproept. Dat gebeurt elk jaar rond deze tijd, zeggen Ruslandkenners André Gerrits en Hans van Koningsbrugge tegen NU.nl. Maar 160.000 nieuwe dienstplichtigen is de grootste wervingsronde sinds 2011. Dat kan niet los gezien worden van de verliezen die Rusland in Oekraïne leidt.
‘Rusland heeft naar schatting al bijna 800.000 soldaten verloren in de oorlog. Die troepen moeten ook ververst en aangevuld worden’, zegt Gerrits. Dat beaamt Van Koningsbrugge. ‘President Vladimir Poetin heeft gewoon mankracht nodig. Als je meer dan duizend soldaten per dag verliest, moet je aanvoer hebben.’
Beide hoogleraren achten het onwaarschijnlijk dat nieuwe rekruten snel aan de frontlinie in Oekraïne zullen verschijnen. ‘De massale oproep moet ertoe leiden dat meer beroepsmilitairen naar het front kunnen. De dienstplichtigen nemen dan ondersteunende taken over. Ze worden bijvoorbeeld koks, chauffeurs en doen papierwerk’, zegt Gerrits.
Volgens Van Koningsbrugge worden de nieuwe rekruten aan het einde van hun dienstplicht onder druk gezet om alsnog een contract als beroepssoldaat te tekenen.
‘Het werven van professionele soldaten verloopt moeizaam. Ook Noord-Korea is blijkbaar niet bereid meer manschappen te sturen. Daardoor raakt de voorraad op. Deze verhoging maakt duidelijk dat het Kremlin dat als een groot probleem ziet.’
Uit het recordaantal oproepen blijkt dat Rusland zich voorbereidt op een strijd die nog lang gaat duren. Er gaan al langer geruchten dat de Russen komende zomer een nieuwe, grootschalige aanval willen lanceren. Om die voor te bereiden, gebruikt Poetin de onderhandelingen over een mogelijke wapenstilstand als een poging om tijd te rekken terwijl hij het Russische leger weer opbouwt.
De massale oproep van dienstplichtigen wijst er alleen maar meer op dat Poetin de oorlog wil voortzetten. ‘Het masker, waarvan iedereen al lang kon zien dat het een masker was, is nu definitief gevallen’, vindt Van Koningsbrugge. ‘Rusland gaat zeker nog een militaire poging wagen. Poetin heeft nog steeds het idee dat hij de oorlog kan winnen, en dat maakt hem zeker niet geneigd tot het sluiten van vrede.’
Gerrits ziet nog een andere reden dan directe slagkracht op het strijdveld. ‘Rusland wil ook sterk staan in de onderhandelingen die nog komen, hoe de oorlog verder ook verloopt. Het aanvullen van de strijdkrachten is ook omdat de Russen willen uitstralen dat ze hun oorlogsdoelen nog niet hebben bereikt en ze de strijd nog lang zullen volhouden.’
Een tijdelijk staakt-het-vuren van dertig dagen kwam uit de koker van Oekraïne en de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump zei afgelopen week ‘erg boos en pissig’ te zijn op Poetin. Die had voorgesteld om de Oekraïense president Voldodymyr Zelensky te vervangen door een overgangsregering.
Die opmerkingen gingen volgens Trump ‘niet in de juiste richting’ om vrede te bereiken. Datzelfde kan gezegd worden van het oproepen van nieuwe rekruten. Maar het is volgens Gerrits niet waarschijnlijk dat Poetin Trump hiermee tegen zich in het harnas jaagt.
‘Poetin kan gewoon tegen Trump herhalen dat dit niets te maken heeft met Oekraïne.
En Trump zal die uitleg mogelijk nog aanvaarden ook.’
Ook Van Koningsbrugge verwacht weinig van de Amerikanen. ‘Het is wel interessant wat er gebeurt als Trump beseft dat hij door Poetin in de maling wordt genomen, maar voor Trump blijft Oekraïne niet meer dan een obstakel. Hij wil al zijn aandacht op China richten. Hij is bozer over het getreuzel van Poetin dan over een eventueel nieuw offensief.’
Beide experts verwachten niet dat de nieuwe oproepronde tot veel verzet leidt in Rusland. ‘Er zijn wat protesten geweest van vrouwen die hun echtgenoten en zonen terug wilden. Maar dat zijn geen georganiseerde acties’, legt Van Koningsbrugge uit.
‘Zulke acties zijn ook niet te organiseren. De druk vanuit de staat en de veiligheidsdiensten is enorm. Natuurlijk is er onvrede, maar probeer die maar eens samen te brengen in georganiseerd protest. Dan word je als landverrader de cel in gegooid.’
Ook Gerrits zegt dat er weinig over is van het verzet in Rusland. ‘Het Kremlin blijft zeggen dat dit niks te maken heeft met Oekraïne. Dat heeft het natuurlijk wél, maar op die manier wordt verzet tegen deze oproep al gauw gezien als landverraad. En daarvoor wil niemand naar de gevangenis.’
Vrijwel hele oppositie zegt vertrouwen op in Faber tijdens fel lintjesdebat
Datum: 2 april 2025
Door Sanne Oving
Vrijwel de hele oppositie heeft woensdag het vertrouwen opgezegd in asielminister Marjolein Faber. De minister wilde tijdens een speciaal ingelast spoeddebat opnieuw geen excuses aanbieden voor het niet zetten van haar handtekening voor lintjes voor COA-medewerkers.