Drenthepad (mei 2013)

Zaterdag 25 mei 2013
Westervelde – Leek
Om half zeven sta ik op. Het is droog, maar wel bewolkt, met hier en daar een stukje blauw. Het is windstil. Na de thee en de havermoutse pap pak ik mijn rugzak in. Mijn tent is nog drijfnat van de hoosbui van gisteravond. Om tien over acht stappen we op. Aan de noordrand van Westervelde staat hunebed D2. 56. Info hunebedHet is maar een kleintje. Oorspronkelijk hebben er vier dekstenen op het hunebed gelegen. Een restant van de derde steen ligt in het graf en de vierde is spoorloos. Tja, in het verleden zijn veel van deze handzame keien hergebruikt.57. Hunebed Even verder lopen we langs het Norgerholt, een stukje cultuurbos.58. Norgerholt Daarna lopen we langs de korenmolen De Hoop uit 1857. Het is een stellingmolen en maalvaardig. Deze molen is – als enige in Nederland – voorzien van het Bilau-systeem. Het ziet er wel een beetje merkwaardig uit.59. De Hoop60. De Hoop Tussen het groen staat een prachtig huis. Het boekje voorziet niet in een toelichting, dus is het niet belangrijk genoeg.61. Huis Tegen negenen bereiken we het centrum (ahum) van Norg. Hotel-restaurant Karsten ziet er wel goed uit.62. Karsten Ik bestel KMA en kijk meteen de Telegraaf even door. Zo te lezen worden er nogal wat ‘zorgeuro’s’ verspild. Zou dat nou waar zijn?63. KMA Er komt een smsje van Anne binnen. Hij is er bijna. Hij komt ons versterken en om halftien lopen we gedrieën verder.
Dit is het kerkje van de Protestantse Gemeente. Van halfdrie tot halfvijf is de kerk te bezichtigen. Daar kunnen we niet op wachten.64. Kerkje Tussen Norg en Langelo liggen de Langeloër Duinen. Nou, het ziet er niet onaardig uit.65. Langeloër Duinen66. Langeloër Duinen Zo’n huisje middenin het bos heeft ook wel wat, maar je moet niet al te bang zijn uitgevallen.67. Huisje Afwisselend is het in ieder geval. Een strook weiland, dan een strook onduidelijk hoog struweel en in de verte akkerbouwgebied.68. Wei De geelrode markering betreft het Drenthepad en zo te zien bevinden we ons op een Pelgrimsroute. Zo te lezen is de route in 2008 tot stand gekomen en sluit hij aan op de route naar Santiago de Compostela. ’t Is een hele tippel.69. Markering70. Santiago Bij het Schillenveen verlaten we de Langeloër Duinen.71. Schillenveen Verderop ligt het dorpje Langelo. We laten het links liggen.72. Langelo Ook wel leuk wonen zo.73. Wonen Trouwens, het is maar 11 graden in de plus en daarmee veel kouder dan gisteren.
Verder hebben we de wind iets tegen.
Tegen half twaalf steken we het Oostervoorste Diep over.74. Oostervoortse Diep Aan gene zijde is een vistrap aangelegd.75. Vistrap Op naar Roderesch, nog 1,2 kilometer.76. Paddestoel Gewoon een strak huis.77. Huis Dit is ook een strak huis. Wie zou hier nu wonen?78. Villa Vanaf de zijkant heeft het wel allure. Zelf zou ik een dikke haagbeukhaag langs het hek planten. Dan heb je net wat meer privacy.79. Villa Tegen twaalven bereiken we Herberg van Es. We kunnen natuurlijk op een bankje zelf koffie bereiden en daar een stuk boterkoek bij verorberen, maar zo’n Herberg staat hier niet voor niets.80. Herberg Dit keer ga ik voor de kersenwafel met slagroom, dat had ik al op het bord gelezen.81. Kersenwafel Rond kwart voor één stappen we op en doorkruisen even later het natuurreservaat Mensinge. We hadden er een klein zonnetje bij moeten hebben.82. Mensinge83. Mensinge84. Mensinge85. Mensinge86. Mensinge87. Mensinge Aan de rand van het oord Roden staat de Havezate Mensinge. Oorspronkelijk dateert het uit 1381, maar dit goed werd in 1540 afgebroken. In 1646 werd het nieuwe pand een ‘Havezate’, dat wil zeggen dat de bewoners geen belasting hoefden te betalen en het alleenrecht hadden op de jacht en de visvangst. Makkelijk rijk worden zo! In elk geval werd de Havezate en de bijbehorende landerijen in 1985 verkocht aan de gemeente. Deze liet het pand restaureren en inrichten tot museum.88. Havezate Kijk, er is iets te doen, een soort ‘landgoed-dag’. Dat geloven we verder wel en sowieso hebben we geen zin om entree te betalen. De toegang tot zoiets zou toch gewoon gratis moeten zijn? Of zie ik dat verkeerd.89. Festijn90. Festijn Min of meer via een groenstrook lopen we precies tussen Roden en Nieuw-Roden door. Het is toch wel een behoorlijk grote plaats.91. Bos92. Bos93. Bos Mooi, op naar Leek. Links en rechts van ons ligt weiland en akkerbouwgebied, maar wij lopen door en langs boscomplexen. Het zal hier te nat zijn om in cultuur te brengen. Zo heeft elk nadeel (te nat) zijn voordeel (natuur).94. Ven Deze veranda heeft wel wat, de straat is op de schop. Tja, alle gemeenten klagen dat ze moeten bezuinigen, maar de geplande sierbestrating gaat gewoon door.95. Veranda Kijk eens aan, dit zullen ze toch niet voor ons hebben gedaan?96. Alex Van een local horen we dat onze nieuwe Koning met zijn eega dinsdag 28 mei de provincies Groningen en Drenthe met een bezoek vereert. Daarbij wordt ook Landgoed Nienoord aangedaan. Op deze plaats zal de burgemeester van Leek de koninklijke gasten begroeten. Per koets gaat het dan naar het Rijtuigmuseum (http://www.museumnienoord.nl). 97. RijtuigmuseumWe zijn dus gewoon een paar dagen te vroeg ofwel is het koninklijk bezoek te laat gepland. Nou ja, dat zwaaien komt een andere keer wel en de thee houden we wel tegoed.
Voor ons is het nog een klein stukje over een modderig pad door het bos voor we de camping (http://www.landgoedcampingnienoord.nl/nl/homepage.lp) bereiken. We mogen zelf een plekje uitzoeken en betalen daar €4,85 per persoon voor. Dat is beslist niet duur. We zetten de tentjes op en gaan eerst een biertje drinken. Dat kan in het pannenkoekenrestaurant op de camping. We bestellen een witbiertje van Hertog Jan. 98. BiertjeOverigens, vandaag hebben we er een dikke 30 kilometer opzitten.
Er is een feestje aan de gang. Oma is jarig! Kleinzoon – van een jaar of dertig – houdt een toespraak. Hij begint te zeggen dat het contact wat terugloopt (druk-druk-druk) en ik weet meteen dat Oma een iPad gaat krijgen. Met hulp van achterkleinzoon wordt het cadeaupapier verwijderd en… jawel, een iPad! Ik neem aan dat achterkleinzoon het boek: ‘iPad voor Dummies’ met Oma door gaat nemen. Overigens, ik wil ook wel zo’n iPad, maar helaas heb ik geen kleinkinderen. Dat wordt dus sparen!
We rekenen af en ze durven maar liefst €5,95 per glas te rekenen. Dit is beslist niet goedkoop voor een simpel pannenkoekenrestaurant!
We lopen terug naar de tentjes en… het regent. Zoals altijd bel ik eerst even naar Orchideetje, bereid een kerriesoepje en een Knorr Carbonara kaas/spek. Met de Shiraz smaakt het me prima. Eigenlijk zou Knorr de fles Shiraz er standaard bij moeten leveren. Om half acht ga ik douchen en even na achten lig ik erin.