Voorjaars-arrangement Carpe Diem (juni 2021)

Zaterdag 26 juni 2021
Huis Bergh – Carpe Diem
Om kwart voor negen nuttigen we het ontbijt. Geen buffetsysteem – we zitten nog steeds met die 1,5 meter-maatregel – maar kiezen uit het menu. Net zo makkelijk eigenlijk. Ik ga voor het Full English breakfast.Nou, dat ziet er toch patent uit!Ook het weer ziet er patent uit, het terras zal vandaag wel vollopen.We lopen naar de kamer en pakken onze weekendtassen in. We gaan vandaag verhuizen naar de suite. Kijk, maken we dat ook eens mee.
Maar nu eerst naar ’s-Heerenberg waar we online tickets hebben geboekt bij Huis Bergh met tijdslot 12.30 uur.
We zijn ruim op tijd, dus eerst lopen we een rondje in ’s-Heerenberg.
Kijk, omdat ‘s-Heerenberg de eerste stad in Nederland ten noorden van de Rijn is, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd door de Canadezen, werd er op 5 mei 2010 een Canadees kanon op de ‘s-Heerenbergse Bleek onthuld.Tja, een aantal geallieerden hebben daar hun leven gegeven voor onze vrijheid.Het Raadhuis.Naast het Raadhuis staat deze schandpaal. Is het een idee om deze milde straf weer in ere te herstellen? Voor het niet dragen van een mondkapje bijvoorbeeld? Oeps, vanaf vandaag hoeft dat niet meer, we zijn aan het versoepelen.Daar staat de R.K.-kerk H. Pancratius. De kerk is ontworpen door Alfred Tepe en is een voorbeeld van neogotiek.De kerk is nog open ook, dat mag wel in de krant.Iets verder staat het Muldershuis.Om half twaalf staan we voor de ingang van Huis Bergh. We hebben nog ruim de tijd om even om Huis Bergh heen te lopen. Sowieso zijn we hier eerder geweest zowel te voet als met de fiets. Maar toen hadden we geen tijd om het museum te bezoeken. Dat maken we nu goed. De toegang is met onze museumjaarkaart gratis.De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit, waarna het tot 1746 door Gerrit Ravenschot uit Zutphen werd herbouwd. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd.
Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede met als doel het als monument te behouden.
In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest. Dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon veel van de inventaris worden gered.
Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid. In 1946 bracht Van Heek Huis Bergh onder in de Stichting tot instandhouding der goederen en rechten van het Huis Bergh. Huis Bergh werd de vaste verblijfplaats van de familie Van Heek en hij bracht er zijn kunstverzameling onder, waaronder de collectie F.W. Mengelberg die hij in 1919 had verworven en vele vroeg-Italiaanse werken.
Vanaf 1965 was Huis Bergh met rondleidingen gedeeltelijk te bezichtigen voor publiek.
In 1966 trouwde zoon Jan van Heek met Irmela Töwe en bewoonden het kasteel.
Vanaf 1988 werd de Italiaanse kamer met haar Italiaanse kunst opengesteld voor publiek. De collectie wordt naast de Italiaanse kamer geëxposeerd in de Antoniuszaal en de troonzaal van het kasteel. (Bron: Wikipedia).
Kijk, de rood-witte sticker van – uit mijn hoofd gezegd – het Noaberpad.Huis Bergh is sowieso een plaatje! Maar, we hebben er vandaag prachtig weer bij.We lopen weer terug en iets voorbij de ingang van Huis Bergh staat de Ned. Hervormde kerk. Hm, de toelichting is volledig onleesbaar. Heeft dit te maken met de teloorgang van het instituut van de Ned. Hervormde Kerk in Nederland?Er staan hier enige informatieve borden.Exact om 12.30 uur mogen we naar binnen. Ik had een rondleiding verwacht, maar we mogen – in klein gezelschap – het museum op eigen gelegenheid verkennen. Ik laat de teksten en de items voor zichzelf spreken. Hoewel, niet overal staat een toelichting bij het geëxposeerde. Hm, ik meen op de site gelezen te hebben dat fotograferen verboden was, maar iedereen maakt foto’s en de suppoosten zeggen er niets van. Nu ja, mijn verslag en foto’s dienen alleen om u te bewegen zélf een bezoek te brengen aan Huis Bergh.
Via deze statige trap hebben we Huis Bergh verlaten.Het beklimmen van de toren is helaas niet toegestaan, de trappen zijn te smal, laat ik mij vertellen.Om half twee verlaten we het complex. Sowieso zeer de moeite waard.Het terras ziet er uitnodigend uit, het is prachtig weer en zo’n soepje gaat er wel in.Prima, zo’n soepje, we kunnen er weer even tegen.Kijk, deze heks was ons nog niet opgevallen.We nuttigen onderweg naar de auto nog een softijsje en om kwart over drie rijden we naar de Havezathe.
Daar melden we ons bij de receptie en krijgen de sleutel van de suite. Onze weekendtassen zijn al verhuisd. Nou, de suite ziet er prima uit. Deze ruime en luxe ingerichte kamer bevat een ruim tweepersoonsbed, kledingkast, een badkamer met twee wastafels en een groot tweepersoons bad. In de kamer is ook een infrarood sauna, inclusief badjassen. De kamer is verder voorzien van bureau, zithoek, koffie- en theefaciliteiten, en flatscreen televisie.Ok, de sauna gebruiken we niet en ook de badjassen, het bad en het koffie-/theezetapparaat blijft ongebruikt.
Om zes uur kijken we naar het journaal, nieuws is er eigenlijk niet. Waarom kijk ik eigenlijk nog naar het nieuws?
Ook vanavond gaan we om halfzeven aan tafel. Het eerste wijntje dat doorkomt is een Spanjaard. Het is een Verdego 2019 Rueda. De kleur van de wijn is typisch ‘Verdego’, schitterend groen-geel. De wijn heeft haar eigen neus en geurt naar venkel, anijs, hooi en vooral rijp tropisch fruit. De smaak is fris, zomers en mooi gestructureerd. Smaakaroma’s zoals perzik, citrus en rijpe gele appel zijn in de smaak aanwezig. De zuren zijn goed in balans met de andere smaakelementen, de afdronk is rins en lang. Een makkelijk drinkbare wijn, waar de zon vanaf spat.De amuse is buikspek met schuim van beure noisette.Het voorgerecht is kalfstong, gepofte rijst afgelakt met zwarte bonensaus, vinaigrette van zeewier, paddenstoel in de spinazierol, mosterdcrème, knol en mosterdzaad.De volgende wijn is een Italiaan. Het is een Soava bereid uit de Garganega druif. Deze zeer lichte en frisse witte wijn heeft een subtiele smaak. Eerst proef je citrus en meloen, dan het kenmerkende amandelsmaakje en de wijn eindigt met een lekkere ronde afdronk.
Een heerlijke frisse zomerwijn.Het tussengerecht is Roodbaars met een schuimkraag van kokos en papadum met dille en bieslookkruiden.De volgende wijn is een Fransman. Het is een Pinot Noir van Maison Didier Joubert.
Deze delicate Pinot Noir heeft een fruitige smaak van rode kersen, frambozen en een hint vanille. Een klassieke middelzware wijn vol fruit die het best licht gekoeld gedronken kan worden. Geweldig bij vleesgerechten, gegrilde groentes en zachte kazen.Het hoofdgerecht is Parelhoen met schuim van Vadouvan, bospeen, roseval aardappeltjes, pinda-crème, gefermenteerde champignons, boekweit en quinoa.De dessertwijn is een Spaanse sherry en heet: gonzalez Byass nectar Pedro Ximénez. Deze PX is voor 100% gemaakt van Pedro Ximenez druiven. Hij is 9 jaren gerijpt. Je ruikt zoete aroma’s van rozijnen en karamel. De smaak is zijdezacht met de zoetheid van rijpe rozijnen en dadels. Een dessertwijn die perfect smaakt met (of over) vanille-ijs en bij chocolade. Licht gekoeld serveren. Terechte winnaar van de gouden médaille op de International Wine Challenge!Gisteren ging ik voor het zoete dessert, vandaag ga ik voor het kaasplankje.We besluiten het diner met thee. Het zit erop, gewoon topsport!Het is weer bij halftien, op naar de suite.