Zondag 30 maart 2008
Arnhem – Rheden
De wekfunctie van mijn mobiel gaat. Ik kijk voor de zekerheid op mijn horloge. Het is 05.30 uur. Daar was ik al bang voor, de zomertijd is automatisch ingegaan. Ik kan dus nog een uur blijven liggen. Eerst maar mijn mobiel op de juiste tijd instellen en dan de wekfunctie weer activeren. Inderdaad, dit keer gaat het goed, als mijn mobiel weer klinkt is het half zeven. Na het ontbijt en het inpakken staan we tegen achten bij Margriet op de stoep. Eerst nog koffie en een kwartiertje laten vertrekken we echt. Het weer ziet er goed uit.
Het is 12 graden boven nul, maar wel tamelijk bewolkt. Helaas wordt vanmiddag regen verwacht, ik hoop wel dat we droog Rheden halen.
Om weer op de route te komen, lopen we door park Sonsbeek. Onderweg komen we langs de uitzichttoren Belvédère. De toren is gebouwd tussen 1824 en 1826. In 1950 is er nog een stuk bovenop gezet om over de bomen uit te kunnen kijken. De toren werd daarmee 28 meter hoog en de heuvel daaronder ligt 70 meter boven NAP. Helaas is de toren op dit vroege uur nog niet open. Verderop zie ik het bord van de Stayokay. Tijdens de planning van deze voettocht heb ik overwogen om hier te overnachten. Gelukkig bleek dit niet nodig. We lopen een stukje op met het Maarten van Rossumpad, deze LAW wil ik vanaf juni gaan lopen. Na nog een stukje buitenwijk lopen we het bos in. Net voordat we onder de A50 doorlopen staat er een monument. Hier zijn een aantal vaderlanders gefusilleerd tijdens de mei-staking van 1943. De februari staking in 1941 staat mij goed bij, maar de mei-staking zegt mij niets. Ik moet dat thuis maar eens opzoeken. Update: Toch is dit een grote staking geweest als gevolg van de bekendmaking dat oud-militairen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap. Ook speelde mee dat in februari 1943 begonnen was met het deporteren van Joden. Tevens werd de Arbeidsinzet ingevoerd. De bezetter reageerde op de staking door 80 stakers te fusilleren, waarvoor op verschillende plaatsen monumenten zijn opgericht. We lopen hier vlakbij knooppunt Waterberg (A12/A50) en we moeten heel wat tunneltjes door. Daarna weer bos en hei en even verder weer de A50. Nu gaan we er overheen, dan zie je het verkeer weer eens op een andere manier. Het is nog niet zo druk, het is ook pas tegen tienen. Ik zag het al in het boekje, hier is het Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen. Tja, dat is ook zowat. Zelf houd ik maar vast aan het Plateau van de Muzen. Het is wat verder weg en een hele klim, maar dan heb je ook wat. Bos, hei, een dode boom met markering en een dode boom met tonderzwammen. Er is een ATB-wedstrijd aan de gang. Dat kun je zien door de nummers op de fietsen en de verbeten trekken. Hier wordt serieus gefietst en afgezien. Lastig is het wel, we moeten een paar kilometer tegen het parcours inlopen en regelmatig wegspringen voor aanstormende fietsers.Aan de rand van Rozendaal is de start/finish van de ‘Van Berg tot Berg’. Er staat een grote tent waar koffie te koop is. Dat doen we maar, in Rozendaal zal alles nog dicht zijn.
Het begint te regenen en niet zo zuinig ook. Rheden ga ik niet droog halen. Ik trek mijn regenbroek er maar bij aan. Zoals afgesproken gaan Wim en Margriet op huis aan en moet ik de laatste 13 kilometer alleen lopen. Ik begin met bos, dit heet het Rosendaalse Bos. Het is in 1977 door baron Van Pallandt bij zijn overlijden geschonken aan Staatsbosbeheer. Het staat nu enigszins blank. Een stukje verder bereik ik het Rozendaalse Veld, een immens heidegebied. Het stijgt, ik moet een meter of 40 omhoog. Dat is te overzien, het is nog een oud Kerkpad ook.
Eerst loop ik naar het noorden, daarna naar het oosten en daarna naar het zuiden.
Soms is het even droog tussen de buien door. Er staat hier een brandtoren, veel kans op brand hebben we vandaag niet. Rheden nog 5,7 kilometer, maar ja, dat is via de kortste weg. Hier is de hei afgezet, het bord meldt dat er koeien zijn uitgezet. Ze zullen nu wel een droog plekje hebben uitgezocht, ik zie ze nergens. Het wordt nu echt heuvelachtig, ik zit hier tenslotte vlak bij de Posbank. Als de hei bloeit is het hier erg mooi, maar dit heeft ook wel iets. Het Paviljoen De Posbank, tja, ik kan het niet mooi vinden. Vroeger stond hier een echte uitspanning, helaas is deze in 1996 afgebrand. Druk is het niet. Zal ik of zal ik niet. Het is nog 3,9 kilometer naar Rheden en het is nu twee uur. Ik moet ook nog een eind sporen, dus deze keer maar niet. Al dalend en stijgend gaat het door bos en hei. Ik heb het hier op zomerse dagen wel anders meegemaakt. Drukker dus, bij tijden kun je hier over de hoofden lopen. Asfalt en afgezet. Wat nu weer. Het valt mee, verderop is het Lammetjesdag. Het is druk, kinderen geven sowieso niet om een beetje regen. Er is van alles en nog wat te doen en deze man verkoopt broodjes hamburger. Het water loopt me in de mond en meteen bestel ik er eentje. Nog een klein, nogal drassig stukje en langs het bezoekerscentrum Veluwezoom.
Het Maarten van Rossumpad loopt hier ook, dus dat bezoekerscentrum komt wel. Even na drieën sta ik op station Rheden. De vlag hangt uit. Zou dat voor mij zijn? Dat moet wel, tenslotte zit het Veluwe Zwerfpad erop. In totaal 357 kilometer, maar in werkelijkheid zijn dat er wel een paar meer. Vijf trajecten van drie dagen zitten erop.
Eerlijk is eerlijk, dit is echt een hele mooie LAW. Precies 15.22 uur heb ik de trein naar Ede-Wageningen en na twee keer overstappen ben ik even na vijven in ons dorpje.
Mooi op tijd om de tent en de slaapzak uit te hangen. Douchen en op naar Peacocks. Daar is het nog druk ook, er hebben zeker veel mensen gewandeld vandaag. Margriet, Sjef en Wim: bedankt!