Zondag 13 december 2015
Naarden – Diemen
Tegen half zeven sta ik op. Het heeft gisteravond nog een tijd geregend en behoorlijk gewaaid. Of hoorde ik het (vracht)verkeer? In elk geval heeft mijn tent het prima gehouden. Nu is het droog en windstil.
Ik bereid tweemaal een beker thee en havermoutse pap. Om vijf voor acht hebben we alles ingepakt en gaan we op pad. Het is nog donker en 6 graden in de plus.
Dit is best wel een leuk pand met zijn vier schoorstenen. Deze zwanen hebben het goed met elkaar getroffen. We hebben er weer een handvol kilometers opzitten en lopen hier langs de Vecht. Tja, dat is een beetje jammer, van de Vecht is niets te zien. Er liggen hier allemaal dikke woonboten en die benemen het uitzicht. Hier woont niet Jan met de Pet gezien de RangeRovers die hier geparkeerd staan. En centjes voor een luxe boomhut is er ook wel. Hier is toch nog iets van de Vecht te zien. Aan de overkant ligt Weesp. Op het eiland in de Vecht staat Torenfort Ossenmarkt. Het fort werd in 1861 voltooid en maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1892 maakte het deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het fort is tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870 – 1871) en tijdens WO-I (1914 – 1918) in staat van verdediging gebracht. Na WO-II verloor het fort zijn verdedigingsfunctie en vanaf 1985 werd het opgeknapt en geschikt gemaakt voor vreedzaam gebruik. Toentertijd waren er 161 militairen gelegerd. Sowieso is dit een oudje, maar of dit kanon daadwerkelijk dienst heeft gedaan in het Torenfort is mij niet bekend. Deze foto is genomen vanaf de westzijde. Inmiddels is het Floris V-pad erbij gekomen. Ook dit pad heb ik inmiddels gelopen. Iets verder slaan we linksaf en lopen verder langs de Herengracht. Hm, ’t is half tien, koffietijd dus. Tot nu hebben we geen restaurant waargenomen, maar hier is Hotel Het Hart Van Weesp. We zien mensen binnen zitten, zo te zien aan het ontbijt. Ai, zij hebben hier natuurlijk een arrangement geboekt. Maar ja, we kunnen het vragen. Ok, de uitbaatster is zeer vriendelijk en natuurlijk kunnen we koffie krijgen. Helaas, appeltaart heeft ze niet. We gaan erbij zitten en worden bediend. De koffie smaakt hier opperbest en we bestellen een tweede bak. Het is zeker niet verkeerd hier en mogelijk een optie om hier nog eens terug te komen met Orchideetje. Ik nuttig mijn laatste stuk chocoladeletter (nog van de Sint) en kan er weer tegen.
Tegen tienen gaan we weer verder.
Aan de overzijde van de Herengracht staat een prachtig (historisch?) pand. Het lijkt me een bejaardentehuis toe, maar dat weet ik niet zeker. Daar staat stellingmolen ’t Haantje uit 1820. Het is een korenmolen, maar nu buiten bedrijf en in gebruik als woning. Tjonge, het is prachtig weer! Toch leuk, zo’n sleepbootje? De eigenaar is zeker een Dickens fan. Inmiddels zijn we het Amsterdams-Rijnkanaal (een creatie van Anton Mussert) overgestoken en kijken we over het riviertje de Gaasp naar deze huizen. Daarna slaan we linksaf en lopen verder in zuidelijke richting langs het riviertje de Gein. Inderdaad, we lopen een fiks stuk om, maar dat hoort erbij.
Tegenlicht, maar dat heb je als je in zuidelijke richting loopt. De huizen langs de Gein zijn zeker niet verkeerd, hier woont zeker een ‘Refo’. Op het hek staat: ‘De Mensch Wikt, God beschikt’. Hier ligt de Gein er toch prachtig bij. Het pand Vrede-Lust is op de kaart vermeld. De zondagsschool Eben-Haëzer is niet op de kaart vermeld. De zondagsschool is gebouwd in 1932 en tot 1975 als zodanig in gebruik geweest. Het is een Rijksmonument en doet momenteel dienst als theeschenkerij, maar ook worden er wel tentoonstellingen georganiseerd. De schapen hebben het prima naar de zin. Dan heb je een boot compleet met buitenboordmotor en dan laat je de boel zo teloor gaan! We zij rechtsaf geslagen en lopen nu in westelijke richting naar Amsterdam-Zuidoost. Tja, asfalt, maar het schiet wel lekker op. En hier slaan we weer rechtsaf en lopen in noordelijke richting naar de Gaasperplas. En dit is Amsterdam-Zuidoost. Ik dacht dat er hier alleen maar flats stonden. De Gaasperzoom is opgespoten terrein en heeft lange tijd braak gelegen. Inmiddels is het geëvolueerd tot een natuurgebied. Van hieruit kijken we in westelijke richting uit over de Gaasperplas. Deze is ontstaan omdat hier in de jaren zestig en zeventig zand is gewonnen voor de aanleg van de Bijlmer.
De plas is maar liefst 35 meter diep. We maken nog een klein ommetje door het Gaasperpark, in 1982 aangelegd in het kader van de Floriade. Prompt lopen we verkeerd. De markering liet het afweten en met behulp van GPS zoeken we de route weer op. Tja, een tent, een aantal kratten met kleding en nog zowat. Ik kom er maar niet aan, wie weet is de boel besmet. Is dit de uitrusting van een zwerver? Of is het gedumpt bij de afvalbak als grofvuil? Inmiddels zijn we de A9 overgestoken en lopen nu door de zogeheten Bijlmerweide, in de jaren zeventig gerealiseerd als een neoromantisch park. Tja, momenteel fungeert het voornamelijk als hondenuitlaatgebied. Voor ons ligt de Weespertrekvaart. Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht. Bij de handwijzer slaan we linksaf richting Diemen. In deze verstedelijkte omgeving zou je het niet verwachten, maar er is hier nog veel natuur. Hier lopen we door het Diemerbos. Bij de IJsbaan verlaten we de route. We lopen één kilometer rechtuit naar tramhalte Sniep. Het is even na tweeën als we de tramhalte bereiken. We hebben er vandaag bijna 23 kilometer opzitten en ons rest nog 112 kilometer naar Bergen aan Zee. De tram is net weg – horen we – maar de volgende gaat over vijf minuten. Met tram 9 trammen we in dik een half uur naar Amsterdam CS. Tjonge, wat is het druk in de stad. Ik onderga gewoon een cultuurshock. In Amsterdam pak ik de trein naar Berlijn, maar stap in Amersfoort uit. Rond half vijf ben ik thuis. Het zit er weer op.
Johan: bedankt!