Pinksterarrangement Carpe Diem (mei/juni 2020)

Zondag 31 mei 2020
Carpe Diem – Kruisberg – Doetinchem – Carpe Diem
We staan even na achten op en om kwart voor negen zitten we aan de ontbijttafel. Door corona is er geen buffet, maar kunnen we kiezen uit drie ontbijtjes.Voor mij wordt het de Full English. We beginnen alvast met een chocolade croissant, maar al snel staat het bestelde op tafel. Dat vergat ik nog, maar net als gisteravond worden de lekkernijen op een aangeschoven tafel neergezet. Zelf moet je de gerechten nog even voor je neus zetten. Zo houdt het bedienend personeel de 1,5 meter afstand aan. Nou, wat mij betreft is hier niets mis mee en mag het in de toekomst zo blijven.
Kijk, dat is toch een bordje vol en er kan bijbesteld worden.Om tien uur lopen we naar de kamer en twintig minuten later gaan we met de auto naar het beginpunt van de wandeling ‘Kruisberg’. De GPS-track had ik gedownload van internet. Dat beginpunt ligt bij Kasteel de Kelder ten noordwesten van Doetinchem.
Ik neem aan dat daar een parkeerplaats is en op Sygic rijden we daar zonder problemen naartoe.
Inderdaad is er nabij Kasteel de Kelder een parkeerplaats. We doen de wandelschoenen aan en ik doe de rugzak om. Sowieso is het prachtig weer!
Kijk, daar in de verte ligt Kasteel de Kelder. Het kasteel kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1662. Momenteel kan het kasteel gehuurd worden voor huwelijksvoltrekkingen, recepties, bijeenkomsten enz.We zijn niet de enige wandelaars, maar druk is het sowieso niet. Tja, bos, daar valt niet zoveel over te vertellen.Dit is de Breukinkheide, maar het gaat om de markering daaronder. Dat is de markering van het Graafschapspad, hier heb ik dus al eerder gelopen. Ik zoek het even op, dat is in juni 2013 geweest. Nog niet eens zo heel lang geleden.Een meertje, is dit de ‘Heksenplas’?Er wordt behoorlijk gevlogen! Zijn dit de condensstrepen van vrachtvliegtuigen?
Zoals bekend staan de meeste passagiersvliegtuigen aan de grond.Onderweg genieten we op een bankje van onze meegenomen frisdrank, een banaan en nog zowat.
We zijn na 9 kilometer rond. Dit is de hoofdingang van Kasteel de Kelder. Het ziet er allemaal wat ‘stilletjes’ uit.Op het toegangshek is het wapen van Doetinchem aangebracht.Hm, het is pas halftwee, zullen we een kijkje nemen in Doetinchem? Dat doen we en min of meer op goed geluk vinden we een parkeerplaats bij de molen. Het is zondag, dus is het parkeren vandaag gratis.
Kijk, het is De Walmolen, gebouwd in 1851. Het is een korenmolen en hij is sinds de restauratie in 1965 weer maalvaardig.Is dit de Boliestraat? U ziet, weinig tot geen ‘reuring’.Links is een IJssalon. U ziet, het ‘terras’ is geblokkeerd en er mogen maximaal twee klanten tegelijk naar binnen. Het ijsje moet je dus nuttigen gezeten op een stoeprand, maar wij zien een gemeentebankje, dat zit toch iets comfortabeler.Iets verder is het Joods monument. Ik kan geen foto maken van het monument gezien de geparkeerde fietsen en de mensen die op de rand zitten. Verder valt mij de vele (duiven?)poep op. Tja, dat krijg je cadeau met die kastanjebomen. Toch maar een plaatje gedownload van internet.De Grote of St.-Catharinakerk is helaas gesloten. De terrassen gaan pas morgen los, nu ligt het Simonsplein er maar troosteloos bij.Nou, in Doetinchem is er verder niets te beleven, morgen nieuwe poging, nieuwe kansen. Kijk, de gedownloade tracks van internet. Linksboven ziet u de wandeling Kruisberg, in het midden de stadswandeling Doetinchem die morgen op het programma staat en helemaal rechts de wandeling ‘Slangenberg’, die overmorgen in de planning staat. De kaart die ik momenteel in mijn GPS heb, is de (gratis) OpenFietsMap Benelux. Helaas is mijn (betaalde) OnRoute wandelkaart overgeschreven. Deze kaart is 16 bits en momenteel draait mijn iMac op 32 bits. Mijn iMac ‘ziet’ de OnRoute wandelkaart dus niet meer. Het is jammer, maar de Benelux-fietskaart is zeer gedetailleerd.We stappen in de auto en rijden naar Carpe Diem, waar we om kwart over drie arriveren. De zon staat prachtig op ‘ons’ terrasje. De beloofde stapelwolken laten zich niet zien, het is nagenoeg onbewolkt. Ik bereid koffie (er staat een koffie-/theezetapparaat op de kamer) en neem met een boek (epub) plaats op ons terras. Tjonge, ondanks corona toch nog vakantie!
Om halfzes douchen en omkleden en even na zessen zitten we aan tafel. We zijn de eersten! Ik bestel een glas Cabernet Sauvignon uit Zuid-Afrika en een fles bronwater (voor de dorst).
De Culemborg Cape Red is gemaakt van de populaire druiven Cinsault, Cabernet Sauvignon en Ruby Cabernet. Deze drie voelen elkaar prima aan en geven hem zijn zachtheid en romigheid. In de geur een prachtig boeket van aardbei, kersen, bramen en kleine besjes. In de smaak veel rood en zwart fruit aangevuld met kleine tonen van karamel, chocolade en specerijen.De amuse is een compote van aardpeer en kruidenolie.Het voorgerecht bestaat uit kalfstartaar, ijs(?) van charlotte en augurk, zoetzure groentes en French dressing.Het tussengerecht bestaat uit schelvis, schuim van oester, crème van zoete aardappel, fijne paddestoelen, gepochte wilde rijst en zoetzure prei.Het hoofdgerecht bestaat uit procureur (dat is varkensnek), paprika, crème van chorizo, selderij, jus van bosui, gebakken aardappelen en salade.Het nagerecht bestaat uit mousse van koffie, banaanijs, mousse van mokka, mousse van citrus en gesuikerde amandelen.Ik hoop dat ik alle gerechten goed benoemd heb, in elk geval was alles bijzonder lekker. Het zijn eigenlijk allemaal ‘proeverijtjes’ (net zoals in een ‘sterrentent’), maar al bij al hebben we ruim voldoende gegeten. Hier werkt een prima (chef-)kok, alle gerechten zijn van hoog niveau.
We nemen plaats in de lounge en bestellen thee.De theedoos.De thee wordt geserveerd en daar zijn een aantal lekkernijen bij inbegrepen.Kwart over negen lopen we naar onze kamer en op de TV is een documentaire te zien over het Rijk van Koesj (ook wel Kush), toentertijd gelegen in het huidige Soedan.
Djoser heeft hier ook een reis naartoe, maar die hebben wij niet geboekt. Het is een avontuurlijke (daardoor zware) reis. Toch interessant om deze documentaire te zien.
Ook vandaag weer een intensieve dag en tegen elven kruipen we erin.