Pieterpad (mrt 2006)

Zondag 26 maart 2006
Schoonloo – Rolde
’s Nachts regent het weer verschrikkelijk. Ik word er meerdere keren wakker van. Om half acht gaat de wekker van mijn mobiel en ongelooflijk, het is droog. We willen rond negen uur vertrekken, maar hebben nog een uitnodiging lopen om koffie te komen drinken in de receptie. Dat slaan we niet af natuurlijk! Zondag vandaag, dus voorlopig zullen alle restaurants en cafés gesloten zijn. We rekenen af en ik betaal €4,65. Wederom niet duur. Om twintig over negen vertrekken we echt. We lopen de camping af, steken de weg over en zijn onmiddellijk in de bossen. Verderop wordt het pas echt mooi, het zonnetje komt door en we lopen door echt oud Drents gebied. Zo moet heel Drente er vroeger hebben uitgezien. Rond half elf steken we de N857 over. Iets links is een groot restaurant. Zou hij al open zijn? Of nee, dit is het restaurant waarvan we vanmorgen tijdens de koffie hebben gehoord dat de eigenaar zijn potten en pannen aan de wilgen heeft gehangen. Toch maar even kijken, je weet maar nooit. Helaas, het schoolbord brengt geen goed nieuws. Jon kijkt nog even, maar nee, ze doen het niet meer. Toch een hele mooie stek voor een restaurant en in het verleden is hier behoorlijk geïnvesteerd. Verder maar weer. Het is allemaal bos, bos en nog eens bos. Er staan overal plassen water van de regen van vannacht. Tegen half twaalf maken we zelf koffie en thee op een mooi plekje in de zon. We eten er wat bij, voorlopig kunnen we er weer tegen. We lopen onder de N33 door, rechtsaf richting het mij bekende Anderen. Zover lopen we niet door, we gaan linksaf en nemen het tracé van de voormalige spoorlijn Assen – Stadskanaal. Het tracé zelf is links en rechts voorzien van struiken en boompjes, maar daarachter strekken zich weilanden uit. In de verte zien we de kerktoren van Rolde al. Daar is het eindpunt van vandaag. Pal aan de route van het Pieterpad liggen twee hunebedden. Deze bekijken we uitvoerig. In december 2005 was ik hier voor het laatst en toen sneeuwde het. Nu liggen de hunebedden er mooi bij in het zonnetje. We lopen over de begraafplaats naar de kerk en kijken even bij de bushalte hoe laat de bus naar Assen gaat. Mwa, we hebben nog een halfuurtje, precies tijd genoeg voor een bakje troost in
‘De Gelagkamer van Arles’. De eigenaar is een liefhebber van Frankrijk, dat hoeft geen betoog, overal hangt en staat het vol met spulletjes uit het land van Marianne. Ik neem afscheid van Jon en Annemarie want zij nemen de bus naar Sleen om hun auto op te halen. Saskia, Jan en ikzelf nemen de bus van 14.16 uur en na een minuut of tien staan we op Assen NS. De trein naar Zwolle sluit mooi aan, hij vertrekt om 14.33 uur.
Daar neem ik afscheid van Saskia en Jan, zelf neem ik de stoptrein. Tegen vieren ben ik in ons dorpje. Ik loop langs Peacocks, maar zie nog niemand. Ik loop door naar huis, ik heb nog mooi de tijd om mijn kampeerspullen schoon te maken. Tegen zessen gaan we naar Peacocks om de wandeling in stijl af te ronden. Het is druk vandaag, maar voor ons is er altijd plaats aan de stamtafel. Ik hoor van Sander (de eigenaar) dat hij me toch rond vier uur had zien lopen, hij was toen dus al aanwezig. Vandaag zo’n 18 kilometer gelopen.
Het was een mooi traject, de eerste dag wat minder, maar we hebben ontzettend geluk gehad met het weer. Saskia en Jan, Jon en Annemarie: bedankt!

Update: Tja, ik zat toch met een ongelukkig gevoel over het gebeurde in Coevorden.
Ik keek op Google en inderdaad, ik vond onderstaand politiebericht.
Een steekpartij heeft vrijdag het leven gekost aan een nog onbekende vrouw in Coevorden. Dat meldt de Drentse politie. Een mogelijke dader is aangehouden. De man had zich na de steekpartij zelf op het politiebureau gemeld. De toedracht van de steekpartij, die kort na 11.00 uur bij het treinstation van Coevorden plaatsvond, is nog onduidelijk.
De politie kan de identiteit van vermoedelijke dader en slachtoffer vrijdagmiddag nog niet geven. De vrouw is volgens een woordvoerder tussen de 20 en 30 jaar oud. De man die zich bij het politiebureau meldde gaf volgens hem aan bij het incident betrokken te zijn geweest.