Pieterpad (mrt 2006)

Zaterdag 25 maart 2006
Erm – Schoonloo
Vannacht heeft het volgens mij de hele nacht tot 07.00 uur keihard geregend. Nu is het 07.15 uur en droog, maar wel erg nevelig en vochtig. Ik begin maar om mijn regenjas aan te trekken. Zoals gewoonlijk maak ik thee en havermoutse pap. Daarna gaat de kampeeruitrusting in de rugzak en tegen kwart voor negen ben ik gereed voor vertrek.
We rekenen af, de campingeigenaar vraagt het wel zeer schappelijke bedrag van €4,00 per persoon.
We lopen in een goed half uur naar Sleen waar we eerst de Coop bezoeken. Zelf heb ik niets nodig, ik heb voor het hele weekend alles bij me. Intussen gaat mijn mobiel, het is Annemarie die meldt dat ze over een kwartiertje in Sleen zullen zijn. We spreken af bij het café bij de kerk. Het is niet te geloven, op het moment dat ik de klink van de deur beweeg om te zien of café ‘De Chaoot’ open is, rijden Jon en Annemarie de parkeerplaats op. Dat is nog eens timing! De klink beweegt en de deur kan daadwerkelijk open, binnen staat een serveerster. Ik vraag of we welkom zijn, en ja, we kunnen naar binnen. We bestellen koffie met iets erbij en praten ondertussen bij. Hoe de tocht gister was, of we nog regen hebben gehad, of de camping open was enz. enz. Toevallig memoreer ik nog even dat we op Coevorden getuige zijn geweest van een politieoefening. Jon komt met een bericht dat aankomt als een mokerslag. Hij zegt: ‘Gisteravond keek ik nog even naar het RTL-nieuws en daarin was een kort bericht dat er op het station Coevorden een steekpartij had plaatsgevonden waarbij een jonge vrouw de dood had gevonden’. Jon had nog aan ons gedacht, omdat wij op ongeveer hetzelfde tijdstip hadden afgesproken in Coevorden.
Ik kan het haast niet geloven, Jan had dus toch gelijk. Wat als we tien of vijftien minuten eerder in Coevorden waren geweest. Het is toch verschrikkelijk dat zulke dingen op klaarlichte dag gebeuren. We moeten verder, we rekenen af en lopen Sleen uit. Ik maak nog een foto van de indrukwekkende kerk die nog herinnert aan de tijd dat Sleen een belangrijk bestuurscentrum was. We krijgen eerst nog een kilometer of drie akkerbouwgebied en lopen daarna de Boswachterij Het Sleenerzand op. In het bos vinden we een monument uit WO II. We lopen weer verder door het bos en komen langs een prachtig meertje. Het doet mij sterk denken aan Zweden/Finland. Nog weer verder komen we bij ‘De Galgenberg’. Het is een prehistorische grafheuvel waarin belangrijke vondsten zijn gedaan. De naam ‘De Galgenberg’ duidt op het gebruik in de middeleeuwen. Hier werden ter dood veroordeelden opgehangen. Vlabij ‘De Galgenberg’ bevindt zich nog een prehistorisch akkercomplex. We lopen weer verder het bos in en komen terecht bij een prachtig gerestaureerde hunebed. Eigenlijk krijg ik hier voor het eerst een goede indruk hoe een hunebed er toentertijd uitzag. Ook werden hier in de 16e eeuw verboden protestantse hagepreken gehouden. Rond twaalf uur bereiken we een meertje met een bankje waar we lunchen.
Vanmorgen spetterde het soms een beetje, nu breekt de zon door. Veel wegen in dit bos zijn nog bestraat met veldkeien. Deze keien werden opgegraven toen de heide werd ontgonnen oftewel met de hand omgespit. Het waren veelal werkverschaffingsprojecten. In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw werden werklozen hier zonder pardon aan het werk gezet. Iets verderop een handwijzer, het schiet al aardig op. We steken het Oranjekanaal over, gegraven tussen 1853 en 1858. Verderop passeren we weer een meertje, zo heeft Drente er tot ver in de 19e eeuw uitgezien. Rond een uur of twee bereiken we de Biologisch Dynamische boerderij ‘De Wenning’.
Ze hebben hier een goed gesorteerde winkel en je kunt er koffie, thee, enz. krijgen. Uiteraard verwennen we onszelf hier een klein beetje. Na ‘De Wenning’ lopen we door een smalle strook akkerbouwgebied en komen daarna terecht in de Boswachterij Schoonloo. We passeren een meer met een redelijke afmeting. Weer bos en we komen terecht in een moeras- en merengebied met de naam: ‘De Tweelingen’. Bijzonder mooi is het hier. Ik vrees dat het hier ’s zomers behoorlijk druk kan zijn, nu zien we werkelijk geen mens. We lopen de Boswachterij uit en bereiken rond vier uur het buurtschap Schoonloo. In eerste instantie was het de bedoeling om hier wild te kamperen, echter er bleek toch een camping open te zijn. En wat voor één! Uiteraard zijn we weer de enige kampeerders. Het zonnetje schijnt en het is prima toeven op de picknickbank. Ik zet snel mijn tent op, dan kan hij lekker drogen. Ik begin gewoontegetrouw met een kerriesoepje. Daarna een bekertje van de eerder gememoreerde witte wijn, nou ja, het gaat door voor wijn. Tegen half zes begin ik met de Spaghetteria Bolognese (tomaat – gehakt) van Knorr. Zo tegen zevenen zoeken we café ‘Hegeman’ op, waar we tot een uur of negen blijven zitten. Daarna is het tijd voor de slaapzak, we hebben er vandaag toch weer 24 kilometer opzitten en dan tel ik de omwegen die we gemaakt hebben (bezoek hunebed) niet eens mee.