Noaberpad (nov 2013)

Zaterdag 16 november 2013
Wedde – Bourtange
Iets voor half zeven sta ik op. Heeft het vannacht geregend? Ik hoorde het druppelen.
Het kunnen ook wel ‘mistdruppels’ zijn geweest, want mistig is het.
Na de gebruikelijke thee en havermout ga ik precies om acht uur van start.
Hm, zodra ik de weg opstap zie ik vanuit het dorp een aantal hondenuitlaters naar mij toe komen. Twee dames hebben een roedel aan de lijn en de man daarachter lijnt snel zijn loslopende hond aan. Beginnen ze het te leren?
Het oudst bewaard gebleven gedeelte van de Protestantse Kerk stamt uit de 13e eeuw.
De Munsterse troepen gebruikten het in 1665 als hospitaal en munitiedepot. In 1666 moesten zij zich terugtrekken, maar eerst staken zij de kerk in brand. De kerk zal naderhand zijn herbouwd, want hij staat er in de mist goed bij.62. Kerk Aan de zuidrand van Wedde staat Burcht Wedde uit 1391. Momenteel is de burcht in gebruik door de ‘Elker’, een organisatie die kinderen met een vlekje de gelegenheid biedt om te komen logeren. Verder is er een restaurant (dat helaas pas om 10.00 uur opengaat), er worden evenementen georganiseerd en er zijn mogelijkheden voor arrangementen.
Ik loop het terrein een stukje op en maak twee foto’s.63. Burcht Wedde64. Burcht Wedde65. Burcht Wedde

Verder maar weer langs de Ruiten-Aa. Tja, het dijkje is een beetje sompig en het loopt best wel zwaar. Deze kilometers tellen dubbel.66. Ruiten Aa Dat brugje moet ik over.67. Brug Nou, toentertijd konden ze er ook wat van. Het staat er niet bij, maar ik denk dat genoemde personen zijn onderworpen aan de ‘heksenproef’. De vermeende heks werd op het water geworpen. Als de ‘heks’ bleef drijven helaas, je werd dan levend verbrand. Als de ‘heks’ zonk dan was deze persoon geen heks.68. Keimonument69. Keimonument Om negen uur loop ik Wessinghuizen in. Het ziet er allemaal nogal slaperig uit.70. Wessinghuizen Hier ben ik alweer een kilometer verder.71. Handwijzer Wat verder loop ik door een boscomplex. Kijk, dat heb ik me wel eens afgevraagd.
Is klimop nu schadelijk of niet. Ik heb wel vrijwilligers van de IVN bezig gezien om klimop uit bomen te verwijderen. Nou, het is dus niet schadelijk, dat dacht ik eigenlijk wel.72. Klimop Het landschap is kleinschalig. Bos wordt afgewisseld door weiland en akkerland. Helaas is het nog steeds mistig.73. Landschap Dit is het Mussel Aa kanaal. Het water ziet er allemachtig modderig uit.74. Mussel Aa Hier langs de Ruiten-Aa is nieuwe natuur gecreëerd. Ach, de munten moeten toch op. 75. Ruiten AaToch is het hier goed gelukt en het oogt als een schilderij van Van Ruysdael.76. Ruiten AaSowieso kan deze handwijzer een sopje gebruiken, maar er hangen ook wel veel borden aan. Lopend gaat dat wel, maar met de fiets kun je dat niet allemaal verwerken. In elk geval komt het gehucht Smeerling eraan. Op de kaart in het wandeldoekje staat een ‘koffiekopje’ ingetekend. Zou het?77. Handwijzer Zo te zien is het open. In eerste instantie dacht ik dat dit iets was van Natuurmonumenten, maar het blijkt Gasterij Natuurlijk Smeerling te heten (http://www.gasterij-natuurlijk-smeerling.nl).78. Natuurlijk Smeerling ’t Is iets na tienen, ze zijn koud open.79. Buffet Het ziet er gezellig uit en ik maak een praatje met de gastdames. De koffie en de cake is prima. Trouwens, dat ene meisje ken ik. Een kwartiertje terug liep ik haar, toen ze aan kwam fietsen op het fietspad, bijna ondersteboven. Nog excuses voor mijn lompheid.80. KMA Dat is waar, over een paar dagen (22 november) wordt herdacht dat John F. Kennedy op 46-jarige leeftijd in 1963 werd doodgeschoten in Dallas. Ik weet nog waar ik was toen ik het hoorde. We hadden zojuist de TV aangezet (om 20.00 uur) toen het bekend werd gemaakt. Ik kon het niet geloven! Kennedy was toch een icoon. Hij is begraven op Arlington met naast zich zijn echtgenote Jacqueline (Jackie) Bouvier Kennedy. Dat heb ik altijd vreemd gevonden. Tenslotte is zij vijf jaar later hertrouwd met de Griekse reder Onassis (overleden in 1975). Dat hertrouwen is haar goed recht, maar dat begraven zijn naast Kennedy begrijp ik echt niet. Jackie is in 1994 op 64-jarige leeftijd overleden aan non-Hodgkin. Zo oud is ze dus niet geworden. Ik ben op Arlington wezen kijken, indrukwekkend sowieso. Een half uurtje later stap ik op.
Zo, ze zijn wel wat van plan in het natuurgebied Metbroekbos. Zojuist heeft de chauffeur een enorme rupsshovel van de dieplader gereden, jammer, ik was net te ver weg. Nu is hij druk bezig om dat gevaarte in stelling te brengen. Maandag gaan ze er zeker mee aan de slag. Ik wacht nog even, want ik wil vragen of ik een stukje met de Peterbilt mag rijden. Nou, het schiet niet op, dat rijden komt een andere keer wel.81. Peterbilt Iets verder loop ik het Dal van de Ruiten A in. Oeps, toch niet. Het hek zit op slot, er is gevaar voor loshangende takken. Er is een alternatieve route, die volg ik.82. Ruiten A De Ruiten A is in het verleden gekanaliseerd om het water sneller af te voeren. Dat was handiger voor de landbouw. Tja, nu wordt daar weer anders over gedacht en moet het natter. De Ruiten A wordt weer kronkelend gemaakt en stuwen verdwijnen, zoals deze.83. Stuw84. Stuw Dat het werkt blijkt wel uit deze foto. Zou ik het nog meemaken dat elk stukje geschikte grond weer omgetoverd wordt tot landbouwgrond om de explosief groeiende wereldbevolking te voeden?85. Nat Leuk zo’n paddenstoel. Smeerling heb ik achter mij liggen en geen van de ander genoemde plaatsen doe ik aan.86. Paddestoel Deze koeien zijn vredig aan het grazen. Een boer zei eens tegen mij: ‘een koe moet vreten of rusten’.87. Koeien Deze akker is in winterrust.88. Akker Iets verder is een bankje waar ik thee bereid en er boterkoek bij nuttig. Ik heb wel iets wind tegen, maar mijn fleece kan uit. Ik loop verder in drie lagen. Het is een graad of tien in de plus. Tegen enen loop ik weer verder. Nog een kilometer of twaalf.
Hier ligt de Ruiten A (soms schrijven ze het als ‘Ruiten-Aa’) er nog strak bij.89. Ruiten A, strak Maar iets verder begint het erop te lijken.90. Ruiten A, kronkel Het is puur natuur natuurlijk, maar die graspaadjes lopen best wel zwaar.91. Graspad En dan op zijn tijd een overstap, dat hakt er toch wel in.92. Overstap Wat zou er hier gestaan hebben? Graan vermoed ik.93. Akkerbouw Op linie komen twee jagers naar mij toe. Ik wacht even en spreek de jongste aan. Zij jagen op fazant en haas, maar hebben tot heden niets gezien. Ja, wel zeven reeën, maar die jacht is nog gesloten. Dat hoef je die reeën niet te vertellen, dat weten ze precies.
De paddenstoel staat niet in het wandelboekje. Het zal wel een nieuwe zijn. In elk geval nog 1,8 kilometer naar Wollinghuizen.94. Paddenstoel Om half drie steek ik de Bourtangersluis over. In het Ruiten-Aa kanaal liggen twee nogal gedateerde schuitjes.95. Bourtangersluis Door het bos loop ik naar Bourtange. Rechts achter de haag en de dijk ligt het Bourtangerkanaal Noord.96. Bourtangerkanaal Noord Het schiet lekker op naar Bourtange, zou er een restaurant open zijn?97. Paddestoel Vlak voor Bourtange staat deze handwijzer. Zouden ze met ‘rondom Bourtange’ de gestippelde rondwandeling bedoelen? En telt deze 6,5 kilometer? Nou ja, ’t zou kunnen. Naar Ter Apel nog 20 kilometer klopt sowieso niet, het is 25,6 kilometer. Mogelijk heeft het betrekking op een eerdere uitgave van het Noaberpad wandelboekje.98. Handwijzer Dit zie je wel vaker. ’t Is 8.512 kilometer naar de Grand Canyon. Nou, ik kom er net vandaan. Zou de afstand kloppen?99. Handwijzer De wallen van de vesting Bourtange komen in beeld.100. Wallen In 1580 koos de stad Groningen voor Spanje. Groningen werd bevoorraad vanuit Duitsland over een tange (zandrug). Willem van Oranje gaf opdracht een vesting te bouwen om de bevoorradingsweg af te sluiten. In 1594 werd Groningen heroverd en werd Bourtange opgenomen in de grensverdediging van de drie noordelijke provincies.
De vesting is daarna nog diverse keren uitgebreid. In 1742 bereikte de vesting de grootste omvang. In de jaren daarna verdroogde het moeras en de vuurkracht van de kanonnen nam toe. Militair-technisch gezien was de stelling achterhaald. In 1851 werd de vesting opgeheven. De grachten werden gedempt en de militaire gebouwen verkocht. Echter, de gemeente Vlagtwedde heeft de vesting laten herbouwen naar de staat van 1742. Momenteel is de vesting een toeristische attractie van betekenis.
Over deze ophaalbrug loop ik de vesting in. ’t Zal ’s zomers wel drukker zijn.101. Ophaalbrug De synagoge dateert uit 1842 en is nu ingericht als synogaal museum. Ik kan het niet controleren, want de boel zit op slot. Tja, de fiets detoneert een beetje. Ik wilde hem eerst wegzetten, maar liet dat toch maar achterwege.102. Synagoge Ik vrees dat zo’n beetje de hele Joodse gemeenschap van Bourtange is afgevoerd.103. Plaquette Op het Marktplein zijn de historische gebouwen in gebruik als winkel, restaurant en museum. Welke woning (er staan er nog meer) is nu precies de kapiteinswoning? Nou, ik kom wel eens weerom (bij beter weer).104. Marktplein Kijk, dit restaurant is open. Ze schenken DE-koffie van zeer matige kwaliteit. Tja, toeristen proeven dat zeker niet. Een echtpaar spreekt mij aan, zij lopen het Noaberpad andersom en overnachten bij ‘Vriendjes op de fiets’. Zij zijn vorig jaar in Kleve gestart. Tja, sommigen doen vele jaren over een LAW.105. Restaurant Ik tap mijn bidons vol water, want over twee kilometer wil ik wildkamperen.
Ik stap op en verlaat over deze ophaalbrug Bourtange.106. Ophaalbrug Het loopt tegen vieren en het begint al te schemeren. Met een lus loop ik naar mijn beoogde wildkampeerplek, die ik om half vijf bereik. Mwah, het ziet er goed uit, hier zal ik niet gestoord worden. Om kwart voor vijf staat de tent en eerst bel ik even naar Orchideetje om het coördinaat van mijn locatie door te geven. Ai, Orchideetje is nog met dochterlief op de Margrietbeurs. Ze hebben het daar uitstekend naar hun zin. Nou, ik ook, ik begin met een bekertje wijn. Daarna bereid ik zoals altijd een soepje, gevolgd door een Knorr-maaltijd. Afwassen, tandenpoetsen, mijn pilletjes (niet vergeten!) en rond half zeven kruip ik in de slaapzak. Waar komen die torretjes toch vandaan? ’t Is winter, die beestjes moeten slapen! Ik verwijder ze uit mijn tent, die daarna hermetisch dicht gaat. Ik heb het niet zo op beestjes en helemaal niet op teken. Een tarp (dat is een enkeldakstent zonder grondzeil) is niets voor mij. Ik ben best wel moe, vandaag heel wat graspaden en modderige zandpaden weggewerkt. Verder heb ik geen enkele supermarkt gezien. Ik heb er zo’n 25 kilometer opzitten.