Marskramerpad (mei 2008)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Marskramerpad van Enter naar  Deventer
vrijdag 30 mei t/m zondag 1 juni 2008

Vrijdag 30 mei 2008
Enter – Rijssen
Om 09.05 uur pak ik de trein. Het is droog en 22 graden (boven nul). Het is iets drukkend, maar zo te lezen blijft het vandaag droog. Op het station spreekt een jonge vrouw mij aan. Ze wandelt ook, maar dan kleine stukjes. Ze ziet mijn GPS, dat kent ze, want ze heeft op de boot ook zo’n ding.
Ik lees verder in ‘De Pers’, Schiphol verwacht een groei van 0%, Düsseldorf verwacht een sterke groei. Tja, hoe zou dat nu komen. De omgeving van Schiphol zal wel blij zijn. Jarenlang protesteren tegen de geluidshinder had geen resultaat, een simpele milieuheffing is effectief.
Het overstappen op het boemeltje naar Almelo gaat probleemloos. Daar gaat het een beetje mis. Bus 91 van Syntus, vertrektijd 11.05 uur, is nergens te bekennen. Ook de bus van 11.35 uur verschijnt niet. Een jong meisje staat ook te wachten. Ze vertelt dat dit wel vaker gebeurt. De chauffeur drinkt koffie en rijdt gewoon zijn dienst niet. Het is gewoon een schande. De bus van 12.05 uur komt wel stipt op tijd. Het is een stukje van niets, maar uiteraard rijden we om. Pas na een half uur sta ik in Enter. Tjongejonge, het is 12.35 uur, ik ben inmiddels bijna vier uur onderweg! Gelukkig is er niemand de dupe, want deze keer loop ik alleen. Alle anderen van ons – min of meer – vaste groepje hebben dit traject al gelopen.
Ik loop het dorp uit in oostelijke richting en na een dikke kilometer bereik ik het Marskramerpad. Langs de Regge – eerst links, dan rechts en dan weer links – loop ik naar Het Exoo. Het Exoo is een biologische boerderij met melkvee, varkens en akkerbouw. Verder is er een biologische boerderijwinkel met producten van eigen erf. Ik moet er even bij zeggen, deze mevrouw is niet de ‘echte’ boerin, maar ik vind dat mevrouw erg goed kan poseren. Koffie is er ook en ik bestel er krentenwegge bij. Tegen tweeën stap ik weer op en door een afwisselend landschap loop ik richting Rijssen. Ik steek de N347 over, erg druk is het niet. Vlak na het plaatsnaambord draait de route naar het noordwesten, van Rijssen zelf zie ik niets. Rechts van me ligt de Pelmolen. Het ‘Overijssels Havezatenpad’ loopt pal langs de molen. Wanneer ik die LAW loop, ga ik wel even kijken. In het haventje bij de Pelmolen moet ook nog een ‘Zomp’ liggen. Dat is een replica van de bootjes waarmee men vroeger over de Regge voer. Ook dat bewaar ik voor later. Iets verderop ga ik rechtsaf en daarna weer linksaf. Krijg nou wat! Hier op de hoek zit de winkel ‘Waypoint’, daar verkopen ze uitsluitend GPS’n. De winkel oogt modern, zouden ze van de verkoop van GPS’n kunnen leven? Tegenwoordig is het ‘hot’ om op je motor een GPS te hebben. Ik steek de spoorlijn over en verderop gaat het weer langs de Regge. De gelijkenis is frappant, op sommige plekken lijkt de Regge net op een kreek in Suriname. Alleen de aapjes ontbreken. Bij het gehucht Zuna verlaat ik de route en loop de Zunaweg af naar de S.V.R. camping ‘Smeijers’. Dit is weer echt zo’n superrustige camping op het platteland. Ik betaal slechts €5,50 voor deze oase en daar is de douche bij inbegrepen. Ik krijg zelfs een pracht van een stoel te leen. Inmiddels is er een waterig zonnetje doorgebroken. Ai, mijn tentje staat er weer keurig bij. Om half vijf zit ik aan de koffie en een uurtje later aan de kerriesoep. Daarna een Spaghetteria Al Pesto begeleid met een rode Bordeaux. Het is hier wel uit te houden, de volgende keer moet ik aan mijn zwembroek denken. Niet dat er hier een zwembad is, maar dan kan ik aan mijn kleurenschema werken. Ik kan hier toch moeilijk in mijn ondergoed gaan zitten, dat zou maar praatjes geven. Tja, er valt hier verder niets te beleven, dus met de MP3-speler ga ik vroeg te bed.