Marokko (mei 2009)

Zondag 26 april 2009
Rabat – Fès
Om 07.15 uur staan we op. Het regent pijpenstelen! Wie had dat nu gedacht! Om half acht gaan we ontbijten. Het ontbijt ziet er heel redelijk uit en het sinaasappelsap is vers geperst! Normaal laat ik het staan, maar hier lust ik het wel. Om half negen lopen we naar de bus. Het is droog, dat zit mee. We rijden naar het Mausoleum van Mohammed V (overleden 1961). De bewaker gaat te paard en kijkt mij niet al te vriendelijk aan. Waarschijnlijk wil hij niet op de foto. Tja, daar staat hij hier toch voor? Het Mausoleum is opgetrokken uit Italiaans wit marmer en oogt indrukwekkend. Links en rechts van de trap staan deze koperen kandelabers. Naast de trap staat deze prachtige fontein, uitgevoerd in veelkleurige tegels. Naast de toegangsdeur opnieuw twee bewakers bewapend met een historisch geweer.
De rechtse bewaker is ook niet zo blij dat hij op de foto gaat. Nou ja, enige mediatraining is nooit weg! Vanaf het balkon kunnen we in het Mausoleum kijken. De sarcofaag is uit één stuk marmer gehouwen. Rechts achteraan zit een ‘voorlezer’ die continu uit de Koran voorleest.
Ik maak nog een foto met mijn Fish-eye, dan komt ook het plafond erop. Tja, dit Mausoleum heeft een paar centen gekost, maar dan heb je ook wat. Naast het Mausoleum staat de Hassantoren uit 1196, die behoort tot de onvoltooide Hassanmoskee. Een stuk muur is overgebleven, datgene wat gebouwd is, werd tijdens de aardbeving van 1755 verwoest. Ook hier weer een bewaker te paard, deze man oogt wat vriendelijker. Een bananenboom, de vruchtzetting is aanwezig. Iets verder staat het Koninklijk Paleis. Het is niet het enige paleis in Marokko, dat zou wat karig zijn. Het hek is dicht, toch mogen we gewoon doorlopen. De ingang ziet er mooi uit, toch had ik de twee gele gebouwtjes links en rechts even mee ‘getegeld’. Tja, als je toch bezig bent, kun je het net zo goed afmaken. Hier de hoofdingang in beeld. En dit is één van de zijdeuren, die zo te zien niet open kunnen. Hier een detail, het zijn dus geen tegels, maar het is een ‘breiwerkje’ van losse stukjes. In het plantsoen – dat keurig onderhouden is – deze palm. Tegen elven rijden we naar de archeologische vindplaats Sala-Chellah. Hier bevinden zich de ruïnes van de Romeinse stad Sala Colonia die tot de 4e eeuw floreerde én de necropool van de Meriniden uit de 13e eeuw. De muren rond de dodenstad zijn aangelegd door Abou el-Hassan, waarschijnlijk op de restanten van de Romeinse muren. De toegangspoort is imposant. Een Romeinse grafsteen? Ik moet de tekst nog ontcijferen. Dit zijn de resten van het religieuze instituut. De cellen van de pelgrims en de studenten zijn nog te herkennen. In de bomen en op de minaretten nestelen ooievaars, ik dacht dat ze daarvoor speciaal naar Nederland gingen. Bamboe(hengels) groeien er hier ook al. Hier de resten van een mausoleum en enkele graven. De heilige bron, ooit het bassin voor de rituele wassing. Deze gehoofddoekte vrouw viel me op omdat ze intensief bezig was met haar mobieltje. Rond het middaguur bekijken we de Kasba, gedeeltelijk gebouwd in de 12e eeuw.
De wit-blauw geverfde huizen zijn rond 1700 gebouwd. Je zou het niet zeggen, maar dit is de voordeur van huis 35. We werpen nog een blik op de – naar ik meen – Andalusische muur, gebouwd in de 17e eeuw. Tja, foto’s maken en ook nog luisteren naar onze Engels sprekende Marokkaanse gids gaat niet goed samen. Bovendien zijn mijn oren niet meer wat ze geweest zijn en didactisch is Mohammed niet zo sterk. Daarbij komt dat we veel te zien krijgen, maar dat het in hoog tempo gaat. Ondertussen hebben we in de Kasba ook nog een kopje mintthee met koekjes gekregen. Eigenlijk zouden we vanmiddag naar Meknès rijden en daar twee dagen blijven, maar er is daar een internationale conferentie aan de gang. Alle hotels in Meknès zitten vol. Vandaar dat we vanmiddag doorrijden naar Fès en daar in plaats van twee dagen maar liefst vier dagen zullen blijven. Voor we vertrekken genieten we nog een snelle lunch. Tijdens de busreis valt het mij op dat veel land in cultuur is gebracht. Eerst zie ik veel graan, later olijfbomen, amandelbomen, tabak, sinaasappelbomen en aardappels. Langs de weg worden deze producten te koop aangeboden. Jammer dat we hier niet met een huurauto zijn, dan hadden we dat van dichtbij kunnen bekijken. Ook grazen er langs de weg veel geiten en schapen. Deze dieren hangen gevild te koop in kleine winkeltjes. Tegen half zeven bereiken we Fès, dat bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte.
Ons hotel staat in het nieuwe gedeelte. Eerst vertelt Mohammed wat we morgen gaan doen en daarna is er de mogelijkheid om samen te gaan eten in een traditioneel Marokkaans restaurant. Dat doen we met z’n elven, de anderen gaan zelf op zoek naar een restaurant. Als voorgerecht komt er een grote schaal voorzien van allerlei lekkere hapjes. Dat smaakt me prima. Als hoofdgerecht bestel ik couscous met groente en kalfsvlees. Dat smaakt ook heel goed. Orchideetje bestelt lamskoteletten met groente. Als bij al is het tamelijk laat geworden en tegen elven gaan we naar onze kamer.