Kreta E4 (sept 2010)

Donderdag 23 september 2010
Spili
Uiteraard begin ik om de jarige toe te zingen en te feliciteren. Nou ja, dat eerste laat ik maar achterwege. Om half negen schuiven we aan in het ontbijtzaaltje van Heracles.
Het ziet er goed uit en voor dit moois vraagt Heracles €7,50.335. Ontbijt Na het ontbijt vertelt Heracles wat hij weet over de E4.336. Uitleg Tegen half elf lopen we Spili in. Vanochtend heeft het wat geregend, maar inmiddels is de zon door.337. Spili Menno trakteert op nescafé en gebak, dus spoeden we ons naar de lunchroom.
Ik mag een gebakje uitzoeken. Ik neem zo’n lekker chocoladegebakje.338. Lunchroom339. Gebak Na deze traktatie wandelen we de hoofdstraat van Spili even door. Er zijn al wat toeristen aan het winkelen.340. Winkelen 341. Winkel342. WinkelenZal ik zelf nog zo’n kleurig kleedje aanschaffen? Die vakwerkhuisjes ogen niet echt Grieks. Ik laat ze maar hangen.343. Kleedje 344. KleedjeOf zo’n tafelkleed?345. Tafelkleed De uitbaatster van de tafelkleedjes verkoopt ook topografische kaarten. Menno heeft ze allemaal al, dus verlaten we zonder aankopen de winkel.346. Kaarten Hier kan een peloton wandelaars de bidons vullen. Of de voeten wassen, dat is ook een optie.347. Kranen Er zijn al een aantal badgasten gezeten, maar capaciteit is er te over.348. Terras Bestellen is niet moeilijk, het is een kwestie van aanwijzen.349. Eetbord350. Eetbord351. Eetbord Iets verder staat een kerk.352. Kerk353. Kerk Helaas, de boel zit op slot, dus binnenkijken is er niet bij.354. Kerkdeur Ik ben op zoek naar een beeld voor onze binnentuin. In dit restaurant staat ‘Manneke Pis’. Mogelijk is het een idee.355. Beeldje356. Beeldje Menno gaat internetten en ik loop naar de andere kant van Spili. Is dit een klooster? In de Lonely Planet staat er geen woord over. Het is gewoon toegankelijk, er lopen meer toeristen rond.357. Klooster Dit kapelletje oog wel aardig. Helaas is de boel op slot.358. Kapel Het uitzicht is prachtig, toch echt een plek om te mediteren.359. Uitzicht Verder staat hier nog een kerkje, de donkere wolk erboven voorspelt weinig goeds.360. Kerk Dit kerkje is wel open en ik bekijk het interieur.361. Interieur362. Interieur363. Interieur De liedboeken liggen ter inzage. Zoals bekend wordt er in de Grieks-orthodoxe dienst veel gezongen.364. Liedboek Uiteraard zijn er iconen, die door de gelovigen gekust worden.365. Iconen Naast de kerk staat een groot gebouw. Zou dit een klooster zijn? In elk geval lopen er enkele ‘kloosterlingen’ heen en weer.366. Klooster367. Klooster Tegen tweeën genieten we de lunch bij Maria Kostas. Maria houdt van planten, dat is wel duidelijk.368. Maria Ik houd het bij yoghurt met fruit en een cola.369. Yoghurt Hier hangen de citroenen in de bomen en even verder liggen ze in de winkel.370. Citroenen371. Groentenboer372. Groentenboer ’s Middags maak ik er een luie dag van. Ik ga wat zonnen op het balkon en maak zelf een beker thee. Tegen zevenen ga ik Menno halen in het internetcafé. Ik hoor dat er geen nieuws is van de kabinetsformatie. Nog mooier: al tien dagen is er een absolute radiostilte. Waarom moet het allemaal zo lang duren? Of staat het CDA op springen?
Jan Schinkelshoek (27e op de CDA-lijst), die is opgestapt omdat hij de samenwerking met de PVV niet zag zitten, heeft de prachtbaan die hem was aangeboden geweigerd. Hij wil zuiver houden dat zijn opstappen niets te maken had met de nieuwe baan, maar dat dit uitsluitend te maken had met de PVV. Tja, nog zo’n paar andersdenkenden en het CDA kan zich wel opheffen. Verder is een ‘links’ initiatief om samen te werken (Plasterk en Roemer) afgeschoten door Pechtold. Ja, ga vooral zo door, zo wordt het nooit iets met die ‘linkse’ partijen.
Menno heeft intussen op internet een nieuw uitgebrachte atlas van Kreta besteld.
Heel Kreta staat in de atlas en dat in de schaal 1:50.000. Nou, Anavasi is goed bezig en verder (en dat is werkelijk goed nieuws): Anavasi heeft digitale kaarten van heel Griekenland op de site staan. Ook de digitale kaart van Kreta is uitgebracht. Ze hadden daar een jaar of vijf geleden mee moeten komen, maar geen gezeur, beter laat dan nooit. In de loop van volgend jaar ga ik de digitale kaart bestellen van het gebied waar we in oktober 2011 gaan wandelen.
We besluiten om ook het diner bij Maria Kostas te nuttigen. Het is nog het dichtste bij ook.
Ook hier hangt een bord waar je op kunt aanwijzen.373. Maria Kostas374. Maria Kostas Tja, wie is nu Maria? Of heten ze misschien allebei Maria. Ik moet eraan denken dat in het vervolg te vragen. Uiteraard volgen ze aandachtig de economische situatie die op de TV het nieuws beheerst.375. Maria Kostas Helaas, pizza hebben ze momenteel niet, dus bestel ik kip van de grill. Uiteraard rode huiswijn erbij. Het sinaasappelsap is van Menno, dat drink ik alleen als er niets anders is.376. Kip Tegen negenen zoeken we Heracles weer op.