Kerst SamSam (dec 2018)

Dinsdag 25 december 2018
Meerssen – Valkenburg – Maastricht
Om half negen genieten we het ontbijt. Zoon- en dochterlief zitten al aan tafel.We zitten in het voorste gedeelte van het restaurant.En dit is de bar, maar dat zal duidelijk zijn.Zoonlief gaat fietsen, wij gaan naar Valkenburg. Tja, dat is niet anders, eerste en tweede kerstdag valt er weinig te beleven. Heel uitgaands Nederland is gesloten.
Ik parkeer de auto en we lopen de Berkelstraat in. Kijk, dit bedoel ik, ’t is gewoon een troosteloze boel.We ‘nemen’ de Berkelpoort.Aan de kasteelruïne brachten we al eens een bezoek, de Kerstroute kun je doen vóór de kerstdagen en de zandsculpturen bezochten we in het verleden ook al eens.Iets verder is de Grendelpoort.Oom agent was in het verleden iets beter uitgerust dan tegenwoordig.En de poortwachter is uitgerust met een degelijk geweer.Dit is nog steeds de Berkelstraat. Dat clubje mensen is in conclaaf wat te doen.De Van Meijlandstraat (zeg maar ‘trap’) loopt omhoog naar de Daalhemerweg. Rechts ligt de Kasteelruïne Valkenburg.En dit is de Kasteelruïne Valkenburg. Deze bezochten wij in december 2014 (kijkt u maar onder ‘arrangementen’ op mijn site).Toch nog wat informatie.Zou er hier nog mergel worden gewonnen? Mergel blijft nodig, vooral voor restauratiewerkzaamheden.We staan hier bij de Fluweelengrot. De Fluweelengrot is ontstaan door mergelwinning en de lengte is ruim 5 kilometer. De grot is te bezoeken (dat deden wij ooit toen de kinderen nog klein waren), maar momenteel is er de jaarlijkse kerstmarkt. Ok, eerste kerstdag niet, deze mensen kunnen het morgen nog eens proberen. Wij gaan niet. Ten eerste hebben we geen kerstspullen nodig en ten tweede vraag ik mij af hoe het met de (brand)veiligheid is gesteld.Kijk, er liggen drie Stolpersteinen in de Berkelstraat. Over Stolpersteinen schreef ik al eerder tijdens ons bezoek aan Deventer in september dit jaar.Tja, wat zullen we doen? Orchideetje wil niet naar Luik, daar schijnt een en ander te doen te zijn. Dan maar naar Maastricht. Ik parkeer onder het Vrijthof.Tjonge, de kerstmarkt op het Vrijthof is veel uitgebreider dan in 2014. Tja, iedereen is op zoek naar een activiteit en er zijn ook altijd mensen die iets willen verdienen. Dat komt hier mooi samen.De inhoud van deze velletjes vindt u misschien vanavond op uw bord, persoonlijk ben ik er wel een liefhebber van. Als zo’n beestje een halfjaar vertroeteld is met lekkere hapjes mag er toch wel iets tegenover staan, lijkt mij.Het lijkt wel of de ijsbaan véél groter is dan in 2014.In deze bierhal bestellen we Glühwein. De kwaliteit is redelijk, maar voor de ‘echte’ moet je toch in Duitsland zijn.De Sint-Servaasbasiliek is zichtbaar door de bomen. Daar gaan we zo meteen naartoe.Om alvast in de stemming te komen bekijken we deze kerststal.Zo’n Wilstuben is echt iets voor achterin de tuin.Ik werp nog een blik achterom. Het is fris, maar voor de tijd van het jaar toch prima (kerst)weer.De Sint-Servaasbasiliek en die rode toren links daarvan is de Sint-Janskerk.We verlaten de kerstmarkt en staan nu voor de Sint-Janskerk. Het is een protestantse kerk in tegenstelling tot de Sint-Servaasbasiliek. Die laatste is uiteraard Rooms-katholiek.
De Sint-Janskerk is uiteraard te bezichtigen, maar vandaag niet. De enige keer dat wij de kerk open aantroffen was in september 2007. Dat is alweer heel wat jaartjes geleden.Dit is de achteringang van de Sint-Servaasbasiliek. We lopen om naar de voorkant.Tjonge, het is sowieso een imponerend bouwwerk. Ze zijn er al aan begonnen in de 6e eeuw, maar hebben doorgebouwd tot in de 15e eeuw. Ook in september 2007 bezochten we de Sint-Servaasbasiliek en genoten toen van een deskundige rondleiding.Op het Keizer Karelplein – aan de voorzijde van de Sint-Servaasbasiliek – staat de bisschop in hoogsteigen persoon. Het beeld dateert uit 1934. Ik vraag me af waar de bisschop nu naar kijkt.Nou ja, dat is ook wat! De Sint-Servaasbasiliek is gesloten! We kunnen er niet in.
Alle andere keren was de basiliek gewoon open. Is de koster ziek?Aan de muur hangt een Christusbeeld, maar daar komen we ook niet verder mee.We lopen weer naar het Vrijthof. Het valt me op dat alle terrassen vol zitten. Zijn dat allemaal rokers? Koud is het niet onder de parasols, ik zie overal terrasverwarmers staan. Hoe zit dat nu met het milieu?We strijken neer bij restaurant Il Bacaro. Het menu ziet er goed uit en ik bestel een Pane con prosciutto e mozzerella.Dat ziet er toch goed uit! Het smaakt prima en aan een beker thee was ik ook wel toe.
Ik merk wel dat ik tot gister het bed heb gehouden, ik ben nog steeds erg verkouden en tamelijk futloos.Inmiddels is het al drie uur geweest. We halen de auto op en rijden naar Meerssen, naar SamSam. Voor de aardigheid de GPS-track van vandaag.In SamSam worden we ontvangen door Debra met koffie/thee en gebak. Dat is ter ere van dochterlief, want zij verjaart vandaag.Meteen maak ik een paar foto’s van het restaurant, vanavond kan dat niet meer (privacy!).We gaan naar de kamer en nemen er eventjes ons gemak van.
Douchen, omkleden in mijn beste pak en om halfzeven gaan we aan tafel. Er zijn al vier tafels bezet, we hebben gehoord dat er vanavond ongeveer 25 gasten komen.
Kijk, dit is het menu, uiteraard wordt met een eventueel dieet rekening gehouden.Wat zullen we drinken (om te beginnen)? Ik ga voor het huisaperitief, ik weet dat het prima is om mee te starten.Een glas Nespolino (gister al geproefd) gaat er wel in.De Amuse komt door. Drie gerechtjes, maar helaas heb ik niet genoteerd wat het is.Een wit wijntje komt door. Het is een Frascati Superiore uit Italië uit de streek rond Rome. Sowieso een frisse, fruitige en vooral robuuste wijn.De eerste gang bestaat uit salade met eend, granaatappel, eendenlever en kweepeer. Zonder meer voortreffelijk en de witte wijn combineert uitstekend.Kijk, een Chileen! Het is een Pinot Noir Reserva Premier uit 2017. Hm, een heel bijzondere wijn met een echte Pinot-smaak. Deze wijn moet je echt ergens bij drinken, bij gevogelte bijvoorbeeld.Dat komt goed uit bij het volgende gerecht, te weten een kwartelhammetje met krokante kruidenkorst en champignonkop.De volgende wijn is een Garganega Chardonnay uit Italië. Deze (witte) wijn past natuurlijk bij vis. De wijn smaakt fris en fruitig en ik vind hem iets bitter.Hm, zeebaars, zuurkool en pastinaak. Dit alles smaakt heel bijzonder.Het volgende gerecht is aardpeersoep. Ik heb nog een bodempje Chardonnay over, prima gewoon.Kijk, een Siciliaan. Het is een Nero d’Avola Cabernet Sauvignon uit 2011. Tjonge, dit wijntje heeft bijzonder veel body! Daar hoort een stevig gerecht bij.En dat wordt wildzwijn met een stampotje boerenkool met zoete aardappel.Het ene wildzwijn is het andere niet. Dit is prima! Mals, stevig en precies goed gebraden.
De dessertwijn is Muscat Beaumes-de-Venise. De wijn komt uit het departement Vaucluse in Frankrijk. Het is een echte muskaatwijn en hij bekomt mij prima.Het nagerecht bestaat uit Cheesecake, Pandanijs en koffiemousse. Dat gaat er wel in!Orchideetje besluit nog met rooibosthee.Ok Gert, klasse gekookt! En dat met – meen ik – één kok en een afwashulp.
Het loopt tegen halfelf, tijd om de kamer op te zoeken.