Japan (maart 2017)

Maandag 27 maart 2017
Kurashiki
In cursief de informatie voor vandaag van Eurocult-Lito:
Mogelijkheid tot een 17 kilometer lange fietstocht in de Kibivlakte, vlakbij Kurashiki en makkelijk te bereiken met je treinpas. De route door het platteland is vlak en onderweg kom je drie schrijnen en een tempel tegen, alsook een enorme grafheuvel. Aan het einde van de route lever je je fiets weer in en kom je via een ander treinspoor terug in Kurashiki. Zo geniet je optimaal van de omgeving. Je betaalt alleen voor de fietshuur, 1000 yen.
Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Vorig jaar werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens een half uur wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. Voor de trein kan je natuurlijk weer gebruikmaken van de treinpas.
Vandaag weer een dag ter vrije besteding. Mijn plan om tijdig op te staan mislukt. Ik ben erg verkouden! Dat wordt een uurtje later. Om acht uur zitten we aan het ontbijt, daarvoor hadden we gisteren ontbijtbonnen aangeschaft. Tjonge, dat kunnen we allemaal niet op! Sowieso laat ik het Japanse eten liggen. Ik weet niet wat het is en of ik het wel lekker vind. En verder, kan ik er wel tegen? Deze Japanner weet er wel weg mee.Tja, ’s morgens al aan de bami? Dat zie ik toch niet zitten. Gelukkig is er ook brood, alleen hadden ze de scrambled eggs wat langer mogen doorbakken. Nu heeft het meer weg van zachtgekookte eieren. Overigens, prima ontbeten.Uiteraard gaan we vandaag het grootste en meest fotogenieke kasteel van Japan bezoeken. Het heet het kasteel van Himeji ofwel het kasteel van de witte reiger. Het kasteel is gebouwd in 1580 en in 2015 na een jarenlange verbouwing in oude luister hersteld.
Tja, dat heeft wat gekost, dus de intreeprijs is van 400 Yen verhoogd naar 1.000 Yen p/p.
Om 08.50 uur nemen we de trein naar Okayama en daar stappen we over op de trein naar Himeji. Met de Rail Pass is het ‘gratis’.
De zon schijnt, maar het is wel tamelijk fris. Vanaf het station in Himeji zien we het kasteel al in de verte liggen.We wandelen er in 20 minuutjes naartoe. Tjonge, dit is toch wel heel iets bijzonders.We waren gewaarschuwd dat de wachtrij wel een half uur kan zijn, maar ook wel twee uur! Nou, ’t is een halfuur, maar eigenlijk valt het mee. Langzaam schuifelen we richting kasteel, maar eerst nog een foto met de iPhone. Dat ding maakt best wel goede foto’s.Binnen is het kasteel leeg. Langzaam schuifelen we verder. Tja, er zijn zes etages, dus moeten er nogal wat trappen worden ‘genomen’. Sommige trappen zijn erg steil en smal. Daar duurt het wel even voor we boven zijn.Net was de gang nog leeg, maar opeens gaan twee Japanners op het bankje zitten.
Ik wacht zeker tien minuten, maar ze blijven gewoon zitten. Ze zien toch dat ik een foto wil maken?Uiteindelijk zijn we boven. Ook hier is het druk, dus ik moet geruime tijd wachten tot er een gaatje is bij de diverse ‘vensters’.Ok, weer naar beneden, dat is – nagenoeg – dezelfde route.
Van beneden maak ik twee foto’s ter afsluiting. Tjonge, wat een mooi kasteel!Voor de tuin hebben we geen ticket gekocht – de Japanse kers staat nog niet in bloei – maar hier zie ik toch sinaasappels.Toch nog een laatste foto.We lopen weer richting station. In deze winkel verkopen ze Samurai zwaarden. ’t Is wel een apart souvenir.Maar we gaan voor koffie/chocolademelk. Dat kan hier overal. Op naar het station. Op het perron raken we aan de praat met twee Japanners. Zij hebben hun racefietsen bij zich en gaan fietsen vanaf Okayama. Ze spreken Engels, dat mag wel in de krant.
Redelijk vroeg zijn we weer in het hotel. Eerst bereiden we thee. Zullen we nog wat ondernemen? We laten het erbij voor vandaag. Ik maak een foto van ons Japanse geld. Hoewel, links herkent u Euro’s en rechts Dollars. Die laatste bevonden zich nog in onze vakantieportemonnee.Om kwart over vijf lopen we naar hetzelfde restaurant als gisteren. Dat is ons eigenlijk wel goed bevallen.Ik bestel Stir Fried Porc and Vegetables, French Fries, Rice en een Asahi biertje. Orchideetje besteld het Grilled Chicken Skewers Assortiment. Nou, mij smaakt het prima. We rekenen 3443 Yen af.
We doen nog inkopen bij de 7-Eleven en kopen nog broodjes voor morgen om in de trein te nuttigen.
In het hotel pakken we het meeste in, check ik mijn mail en lees dat de kabinetsformatie gaat beginnen met het ‘motorblok’ én GroenLinks. Ik lees nog een hoofdstuk en we gaan tijdig te bed.