Grote Suriname-tentoonstelling (jan 2020)

Dat wist ik niet, maar Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607 – 1676) is in de Nieuwe Kerk te ruste gelegd. In de kerk is een witmarmeren praalgraf en in de gewelven bevindt zich het familiegraf.Ok, verder met de tentoonstelling. ‘Broos’ is een bekende naam in Suriname evenals Anton de Kom.Ach, een cadeautje is altijd leuk, maar wel meteen door naar de zolder.Suriname bezit wel wat bodemschatten, maar daartoe moeten wegen en spoorlijnen worden aangelegd. Dat is in het oerwoud met zijn ontelbare rivieren en riviertjes een erg dure grap. Om bauxiet te delven moet eerst het oerwoud verwijderd worden. Ik heb dat bij Moengo gezien, wat rest is een maanlandschap! Er groeit dan niets meer.
Op de wereldmarkt is de in Suriname gedolven bauxiet of aluminium dan te duur. Ditzelfde probleem speelt ook – min of meer – voor de overige bodemschatten.Deze vliegtuigmotor is grotendeels vervaardigd uit Surinaams aluminium.Zelfbestuur zat er al vele jaren geleden aan te komen. Uiteindelijk werd het 25 november 1975. In de jaren vlak daarvoor stapte de halve Surinaamse bevolking (± 200.000 personen) op het vliegtuig naar Nederland. Het vliegtuig werd wel de ‘Bijlmer-expres’ genoemd.De bevolking van Suriname is door de ‘immigratie’ zeer divers. De ene bevolkingsgroep is wat groter dan de andere, maar ze houden elkaar aardig in evenwicht. Conflicten doen zich dus niet gauw voor. Toch zag ik toentertijd dat de bevolkingsgroepen min of meer langs elkaar heen leven. Op zich is daar eigenlijk niets mis mee.Paramaribo is sowieso een bijzondere stad. Het is er wel erg warm en in de regentijd tamelijk… regenachtig!Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen eetcultuur meegenomen en verder ontwikkeld.
U hoeft er niet perse voor naar Suriname, ook in Nederland kun je – zeker in de grote steden – heerlijk Surinaams eten.Ook de Surinaamse mode is bijzonder, maar op straat zul je dat niet zien.Ok, we zijn er door. Er hangt in een hoekje nog enige informatie over Desi Bouterse.
Daar wil ik nog iets over zeggen.
Op 25 februari 1980 pleegde sergeant-majoor Desi Bouterse met zestien collega’s een staatsgreep, de zogeheten sergeanten-coup. Hij stelde een junta in, de Nationale Militaire Raad (NMR).
Op 8 december 1982 executeerde Bouterse met zijn medestrijders vijftien politieke tegenstanders, de zogeheten decembermoorden.
In 1986 begon Ronnie Brunswijk, een voormalige medewerker van Bouterse, de Surinaamse machthebber te bestrijden. Helaas gingen toen de monumentale huizen aan de waterkant in Albina in vlammen op. De strijd van Brunswijks junglecommando duurde tot 4 augustus 1992, toen werd er tussen de regering en het junglecommando een vredesakkoord getekend.
In 1987 werden er verkiezingen gehouden en op 12 januari 1988 eindigde de dictatuur onder Bouterse. Toch hield hij een dikke vinger in de pap.
Op kerstavond 1990 vond de zogeheten `telefooncoup’ plaats. Bouterse belde president Shankar en vice-president Arron op met de mededeling dat ze moesten aftreden om geweld te voorkomen. Ivan Graanoogst werd waarnemend president en in 1991 opgevolgd door Ronald Venetiaan. Na de verkiezingen in 2005 belandt Bouterse in het parlement.
Op 19 juli 2010 werd Bouterse met 36 van de 50 parlementaire stemmen gekozen tot president van Suriname.
Bij de laatste verkiezingen in 2015 verovert Bouterse de absolute meerderheid in het Parlement. In mei 2020 zijn er weer verkiezingen, mogelijk dat de dagen voor Bouterse geteld zijn.
Bouterse werd op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne in 1997, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. In hoger beroep werd het elf jaar celstraf.
Op 29 november 2019 werd Bouterse door de Surinaamse krijgsraad bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens zijn aandeel in de Decembermoorden (1982). Enkele dagen later tekent hij tegen deze beslissing beroep aan. Bouterse beweert dat hij niet bij de decembermoorden aanwezig is geweest en dus ook niet zelf meegedaan heeft aan de executie. Dit excuus houdt mijns inziens geen stand, Bouterse had in die tijd de militaire ‘rang’: ‘Het Bevel’. Dat zegt toch wel genoeg.
Ok, dat was het wel. We zijn wel toe aan een versnapering, dat we genieten in ’t Nieuwe Kafé, ook in de Nieuwe Kerk. Nou, prima!Tegen drieën lopen we naar buiten. Waarvoor staan deze mensen in de rij? Toch niet voor de tentoonstelling? Deze sluit om 17.00 uur. Maar toch, ze staan inderdaad in de rij voor de tentoonstelling. Tjonge, dan hadden wij toch geluk om redelijk op tijd te komen (tegen elven).De organisatoren van de Grote Suriname-tentoonstelling: bedankt!
We gaan op huis aan en sluiten af in Peacocks met Turks brood, de amuse en voor mij de Zwijnswangen. Heerlijk gegeten!Ik kan het niet laten, Iran laat me niet los.
Update Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines vluchtnummer PS 752:
Op 14 januari heeft Iran een onbekend aantal personen aangehouden voor hun rol bij het neerschieten van de Boeing. Waarvan zij worden beschuldigd is niet bekend. Tja, mijns inziens slaat dit nergens op. Het is toch volkomen logisch dat als je grond-lucht raketsystemen aanschaft het uiteraard weleens fout gaat. Dat was ook bij de ramp van de Maleisische Boeing MH-17 het geval. Uiteraard wil niemand bekennen dat zijn organisatie de MH-17 heeft neergeschoten, want dat betekent het betalen van schadevergoeding/smartengeld. Over dat betalen heb ik Iran nog niet gehoord.
Update Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines vluchtnummer PS 752:
Op 15 januari staat een nieuw filmpje online. Hier is te zien dat de PS 752 door twee raketten is geraakt. Ik ging ervan uit dat één raket het doel gemist had, want het ‘Tor-M1-raketsysteem’ (SA-15 Gauntlet), vuurt normaliter altijd twee raketten vlak na elkaar af.
Overigens, de TOR-M1 is net als de Boek-M1 – waarmee MH-17 op 17 juli 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten – door de Sovjet-Unie gefabriceerd. Turkije (een NAVO-bondgenoot!) heeft medio 2019 het zeer geavanceerde Sovjet-Unie S400 grond-lucht raketafweersysteem aangeschaft. Het wordt er allemaal niet veiliger op!
Update Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines vluchtnummer PS 752:
Op 17 januari ging grootayatollah Ali Khamenei persoonlijk voor in het vrijdaggebed. Daarbij kreeg de V.S. en Israël weer onder uit de zak. Tja, duidelijk om de aandacht af te leiden van de enorme (economische) problemen waar Iran onder lijdt. ‘The Donald’ waarschuwde Ali dat hij op zijn woorden moet letten. Donald Trump weet heel goed wat er speelt in Iran, er zullen de nodige CIA-agenten actief zijn en ook de Mossad verzamelt inlichtingen. ‘The Donald’ wacht af tot de Iraanse bevolking het niet langer ‘pikt’, er zijn al demonstraties aan de gang. Maar ja, Trump heeft zelf ook de nodige problemen rond de impeachment (afzetting-aanklacht), dus alles wat de aandacht afleid is meegenomen.
Sowieso blijf ik dit volgen en mogelijk dit reisverslag updaten.
Update 20 januari 2020:
Thomas Erdbrink – onze man in Havana, pardon Teheran – had ik nog gemist. Maar vanavond kwam hij in ‘Nieuwsuur’ vertellen dat zijn accreditatie al sinds april vorig jaar niet is verlengd. Hij mag dus zijn werk als journalist in Iran niet doen, leve de persvrijheid.
Ook de accreditatie van zijn Iraanse echtgenote Newsha Tavakolian – fotojournaliste – is niet verlengd. Thomas denkt dat de Iraanse overheid hem als staatsgevaarlijk beschouwt.
Hij mag wel oppassen, want de Iraanse overheid kijkt ook naar de Nederlandse TV.
Update 23 januari 2020:
de KLM en ook andere maatschappijen vliegen weer over Irak en Iran. De KLM gebruikt een security-managementsysteem om de risico’s te analyseren en daar blijkt uit dat het weer veilig kan. Ok, ik heb daar natuurlijk het volste vertrouwen in (sic!).
Update: dinsdag 28 januari heeft ‘The Donald’ zijn ‘vredesplan’ voor het Israëlisch versus Palestijns conflict gepresenteerd. Ik heb de ± 80 pagina’s (het vredesplan is te downloaden van internet) nog niet gelezen, maar wel de uittreksels/commentaren op diverse sites.
‘The Donald’ noemt het vredesplan ‘the deal of the century’, en daar is geen woord Frans bij. Het is gewoon een dictaat! Kijk die (Israëlische president) Netanyahu eens staan glunderen als ‘The Donald’ zijn ‘Deal’ presenteert! En waar is Mahmoud Abbas (de president van de Palestijnse Autoriteit)? Hij is niet uitgenodigd, en weggezet als totaal irrelevant. De dagen van Abbas zijn geteld, vrees ik (voor hem). Overigens – als u wat dieper in de materie bent gedoken is dit geen nieuws – maar het Israëlisch versus Palestijns conflict gaat niet over land en zelfs niet over een Palestijnse Staat. Het gaat om heel iets anders, leest u daartoe het ‘Handvest van de PLO’. Of idem, ‘het Handvest van HAMAS’, dat is nog iets meer uitgesproken. Ok, beide handvesten kunnen op de schroothoop, alle daarin gestelde eisen zijn door ‘The Donald’ overruled. De ‘Deal’ is een ongelooflijke vernedering voor de Palestijns Autoriteit. En ‘eer’ vervult in de tribale Palestijnse cultuur een hoofdrol.
Kijk, daarom werd Quassem Soleimani op 3 januari uitgeschakeld. Hij gold als het Iraanse brein voor de hele regio. Er waren geruchten dat hij mettertijd Hassan Rohani (president van Iran) zou opvolgen.
Hoe nu verder? Zou WO III uitbreken? Dat denk ik niet. Niemand gaat zijn hachje wagen voor de Palestijnse zaak. Binnenkort zijn in Israël (voor de derde keer) verkiezingen.
Het Israëlische volk moet nu ophouden met hun eeuwige gekibbel en massaal op Benjamin Netanyahu stemmen. Mijns inziens is het niet anders.
Zou ‘The Donald’ inzien dat zijn ‘Deal’ kansloos is? Dat denk ik wel, maar de vervolgstappen heeft ‘The Donald’ allang gepland. ‘The Donald’ is geen naïeveling zoals zijn voorgangers, hij is een financieel expert. Hij denkt in spijkerharde contracten waar een prijskaartje aan hangt inclusief sanctie.
Update donderdag 30 januari: kijk, de planners van de KLM lezen mijn site. Vanaf vandaag vliegt de KLM weer langs Irak en Iran.
Update: zaterdag 1 februari 2020
Op verzoek van Abu Mazen, aka Mahmoud Abbas, de ‘president’ van de Palestijnse Autoriteit, is er vandaag een spoedvergadering van de Arabische Liga te Caïro.
Daar verwerpt de Arabische Liga unaniem het controversiële plan van de Amerikaanse president Donald Trump en noemt het ‘oneerlijk’ voor de Palestijnen.
N.B.: Tweeëntwintig (Arabische) landen sloten in 1945 een pact – de ‘Arabische Liga’ – om hun gezamenlijke belangen te coördineren. De Liga is nooit een succes geworden omdat Arabieren het nooit met elkaar eens zijn. Tja, wat wil je in een tribale omgeving.
Op dezelfde dag zit zijn rivaal Hamasleider Ismail Haniyeh, ‘aan tafel’ bij de Turkse president Recip Erdogan in het paleis ‘Waheed Eddine’.
Zoals bekend, Hamas is een terreurgroep (ook de EU is die mening toegedaan), die zich inzet voor de vernietiging van Israël en Gaza heeft geregeerd, sinds dit grondgebied van de Palestijnse Autoriteit in 2007 in een bloedige staatsgreep werd overgenomen.
Tja, de Turkse president heeft nogal wat andere zaken aan zijn hoofd, zo te lezen zijn er geen toezeggingen gedaan.
Ook vandaag heeft Mahmoud Abbas aangekondigd dat hij heeft besloten alle betrekkingen met Israël en de VS te verbreken uit protest tegen het onlangs onthulde plan van president Donald Trump voor de vrede in het Midden-Oosten. Mahmoud Abbas zei dat hij gekant was tegen de vastberadenheid van het plan dat Jeruzalem de onverdeelde hoofdstad van Israël zal zijn. ‘Ik accepteer de annexatie van Jeruzalem door Israël niet’, zei hij. ‘Ik zal in mijn geschiedenis niet opnemen dat ik Jeruzalem heb verkocht. Jeruzalem is niet alleen van mij. Jeruzalem is van ons allemaal. Het is onze hoofdstad.’
Ha, Mahmoud Abbas vergeet even dat Jeruzalem niet van hem is en ook nooit is geweest. Eigenlijk ‘bezit’ hij niets, zelfs niet de Westbank. De Westbank is in 1967 (de Zesdaagse Oorlog) door Israël veroverd op Jordanië, die het tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948 op zijn beurt heeft veroverd. Daarvoor was het mandaatgebied van Groot-Brittannië en daarvoor in bezit van de Ottomanen. Ik kan nog veel verder terug in de geschiedenis, maar dat lijkt me nu niet relevant.
Update: dinsdag 4 februari 2020
Zag u dat, hoe Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, na afloop van de jaarlijkse ‘State of the Union’ (de Amerikaanse versie van de Troonrede) voor de ogen van de camera de toespraak van president Donald Trump verscheurde? Zag u de intense haat in haar ogen? Dat zij er anders over denkt dan ‘The Donald’ is haar goed recht, maar deze actie doet mij denken aan rituele boekverbrandingen of ook het opblazen van Boeddha-beelden door IS. Dit kun je gewoon niet maken! Met deze actie maakte Pelosi ook het Congres te schande. Deze actie zal de ‘Democratische’ partij geen goed doen! Met vijanden als Pelosi heeft Trump geen vrienden meer nodig om met twee vingers in zijn neus de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.
Update: donderdag 6 februari 2020
De impeachmentprocedure is gisteravond met een stemming in de senaat afgesloten.
Je zou kunnen stellen dat dit een ‘zeperd’ voor de Democratische partij is geworden. Trouwens, de voorverkiezingen in Iowa zijn verworden tot een beschamende vertoning.
Ik zag op TV hoe het tellen van de stemmen er in de gymnastieklokalen aan toe gaat. Amateuristischer kan bijna niet. En dan die ‘app’ die niet werkte! Pete Buttigieg staat nipt voor, maar ’t is een (openlijke) homo, en dat is in de puriteinse VS eigenlijk onbespreekbaar. Ziet u het voor u, de mannelijke partner van Pete Buttigieg als ‘First Lady’? ‘Opa’ Bernie Sanders staat tweede en Elizabeth Warren derde. Joseph Biden staat vierde en is helemaal weggezakt. Hij zal de moed binnenkort wel opgeven. Trouwens, die Elizabeth Warren heeft de uitstraling – naar mijn mening – van een natte krant. Tja, Bernie Sanders is al 78 en heeft net een hartoperatie achter de rug. Hij kan nog zo goed zijn, hij is te oud! De democraten kunnen zich beter richten op de verkiezingen van 2024 en dan met goede kandidaten komen.
En dan dat Coronavirus in China, hoewel, ’t is nu een wereldwijd probleem. Het leek zich in eerste instantie niet zo ernstig aanzien – hoewel de bouw van een compleet nieuw ziekenhuis mij al verbaasde – maar het loopt nu toch echt uit de hand.
Overigens, eventuele updates plaats ik in het reisverslag Little Italy.