Grenslandpad (aug 2015)

Vrijdag 21 augustus 2015
Nisse – Waarde
Om half zeven word ik vanzelf wakker. ’t Is droog en al een beetje licht. Ik heb prima geslapen. De zon komt op. De tweede foto is vier minuten na de eerste genomen.41. Zonsopkomst42. Zonsopkmst Zoals altijd bereid ik havermoutse pap en tweemaal een beker thee. Het is 18 graden in de plus. Hoe zou het weer vandaag worden? Gisteren was het merendeels bewolkt.
Tegen achten gaan we op pad, we zijn vanochtend niet gestoord. Even later maak ik deze foto.43. Op pad ‘Hof La Solitude 1931’ staat er in rode pannen op het dak. Tja, eenzaam is het hier wel.44. Solitude Het graan is eraf, maar kaal oogt het niet.45. Graan Het is prima lopen zo op de Koedijk.46. Koedijk Het woonhuis ziet er goed uit, maar de schuur behoeft een renovatie. De nokpannen zijn al omlaag gekomen, nog even en de overige pannen kun je oprapen.47. Huis en schuur We zitten trouwens verkeerd. Ergens hebben we een markering naar rechts gemist.
We lopen maar door, verderop komen we weer op de route en hier is het ook mooi.
Welke spoorlijn is dit nu weer? Oh wacht, dit spoor maakt deel uit van de museumdienst Goes – Borssele. Deze lijn is aangelegd in 1927, maar al snel reden er uitsluitend nog goederentreinen. Toen hier in 1972 ook een eind aan kwam, nam de Stoomtram Goes – Borssele de lijn over. Overigens, het traject Oudelande – Borssele is opgebroken en de stoomtram rijdt tot Hoedekenskerke hier een paar kilometer vandaan.48. Spoorlijn Ongelooflijk, hier is een minicamping gevestigd. Die had ik niet gevonden op internet, maar ze staan slechts vermeld op Facebook (https://www.facebook.com/minicampingZwaakseWeel). Sowieso was deze camping gisteren niet haalbaar.49. Camping50. Camping Op weg naar ’s Gravenpolder fotografeer ik dit meertje. De kudde Gnoes (?), die zich hier vanmorgen gelaafd heeft, is met de noorderzon vertrokken.51. Meertje Daar ligt ’s Gravenpolder. Er is een molen, maar koffie? Dat is de vraag die ons bezighoudt.52. s Gravenpolder De molen heet ‘De Korenhalm’ en is gebouwd in 1876. Het is een korenmolen, maar dat had u al geraden. De molen is maalvaardig en draait op vrijwillige basis.53. De Korenhalm Om kwart voor tien lopen we ’s Gravenpolder in.54. s Gravenpolder De Maartenskerk zette ik al eerder op de foto. De LF 13a komt hier ook langs. Let even op de windwijzer in de vorm van een vis. Momenteel zie je dit visje soms op de kofferdeksel van een auto.55. Kerk56. Kerk Maar koffie? Alles zit nog potdicht.
Is snackbar De Smidse open?
In eerste instantie niet, hoewel de sticker op het raam vermeldt dat wandelaars welkom zijn. Even later komt de uitbater ons achterop. We zijn toch welkom en we bestellen koffie. Nou ja, ’t is DE-koffie en eigenlijk is dit ondrinkbaar. Toch bestellen we een tweede bak en zijn p/p €4,- kwijt. En dat voor DE-koffie! Inmiddels is het 23 graden in de plus en het is zonniger dan gisteren.57. De Smidse Inmiddels ligt ’s Gravenpolder weer achter ons en schiet het lekker op naar de dijk om de Westerschelde.58. Richting dijk En dit is de dijk. Daar moeten we een kilometer of zes à zeven langs. Dat paadje bovenop is eigenlijk net te smal om fatsoenlijk op te lopen. Kunnen ze dat niet iets breder maken en voorzien van gravel/schelpen?59. Dijk Schapen zijn de meest bangelijke dieren die ik ken. Ze staan ons aan te kijken, want ze voelen aan hun water dat ze om ons heen moeten.60. Schapen De dijk maakt een bocht naar links en in die hoek is een rioolzuiveringsinstallatie gesitueerd.61. Rioolzuivering Kijk, een strak fietspad, maar dat is ook niet alles.62. Fietspad We moeten de dijk af, want deze is doorgraven. Er komt hier een nieuw gemaal. Te voet kunnen we het hek over met de overstap, fietsers moeten een eind terug.63. Gemaal achore We naderen Hansweert, het loopt tegen half één, tijd voor de lunch.64. Hansweert Die lunch genieten we op een bankje bij een kinderspeelplaats. Er spelen wat kinderen. Daar kan/mag ik natuurlijk geen foto’s van maken, voor je het weet zit je dan in de cel.
De zon komt trouwens goed door en het wordt warm. Om half twee stappen we weer op.
Aan de rand en min of meer in Hansweert ligt het oude sluizencomplex. De voormalige situatie is nog goed herkenbaar in het terrein. In de vorm van een aantal verkleurde foto’s is te zien hoe het er toentertijd aan toe ging.65. Oude sluizen66. Oude sluizen67. Info68. Info Dit is de nieuwe sluis in het kanaal door Zuid-Beveland. We moeten wel even wachten (of omlopen), want achter elkaar komen de schepen schutten.69. Nieuwe sluizen Aan de overkant van het kanaal lopen we de dijk af richting Kruiningen. In de verte zie ik de kerktoren al.70. Kruiningen Ik ben nagenoeg door mijn water/fris heen. Het was de afgelopen uren tamelijk warm!
De uiensorteerder is in bedrijf. Ik moet de halve fabriek door (met toestemming) om een waterkraan te bereiken. Toch is het zeer interessant om te zien wat voor een reis de uien maken voordat ze verpakt worden in netzakken.71. Uiensorteerbedrijf Om kwart voor drie lopen we Kruiningen in. Zo te lezen zijn we welkom.72. Kruiningen In restaurant De Korenbeurs genoten Orchideetje en ikzelf toentertijd de lunch tijdens het fietsen van de LF 13a. Nu laten we een bezoek aan De Korenbeurs achterwege.73. Korenbeurs Wat we wel doen is een ijsje genieten bij de plaatselijk ijssalon. Zelf ben ik meer van het softijs, maar deze uitbater heeft écht Italiaans ijs in de vitrine. Verder schaf ik bij de Emté supermarkt twee flessen fris aan. ’t Is ook alvast voor morgen natuurlijk.74. IJs Aan de rand van Kruiningen staat de korenmolen ‘De Oude Molen’ uit 1801. De molen is maalvaardig en draait op vrijwillige basis.75. Molen Voor de liefhebbers – wij allemaal natuurlijk – nog wat specifieke informatie.76. Info Dit is een interessante handwijzer. Goes ligt hier helemaal niet zover vandaan, maar daar gaan we uiteraard niet heen. Orchideetje en ikzelf kwamen toentertijd aangefietst uit Vlissingen, wel genoten wij een overnachting in Middelburg. Maar de volgende overnachting hadden we geboekt in Bergen op Zoom. Tjonge, meer dan 90 kilometer hadden we toen op de teller!77. Handwijzer Het graan is eraf, maar wat ligt Zeeland er toch mooi bij! Het is toch echt één van onze mooiste provincies.78. Zeeland79. Zeeland80. Zeeland Camping Den Inkel ligt alweer achter ons. Tja, we hebben nog te weinig kilometers in de benen, bovendien is het een echte vakantiecamping. Dat betekent veelal veel overlast in de vorm van lawaai.
Inmiddels zijn we weer op de dijk aangeland langs de Westerschelde. Het is zeker eb, ’t is één en al modder.81. Slikken82. Slikken Landinwaarts ziet het er toch heel anders uit.83. Landinwaarts Als we onderlangs het oord Waarde lopen, zien we een handvol kinderen spelen met de tuinslang. Het is tamelijk warm, dus is dit vermaak wel op zijn plaats. Zullen we hier water vragen? Dat doen we en we vullen onze bidons tot de nok. Het is inmiddels na vijven, dus gaan we uitkijken naar een wildkampeerlocatie. De boscomplexen op de kaart zijn ook hier in werkelijkheid boomgaarden, meestal omhekt en voorzien van een windkerende bomenrij. Links op de foto is er één te zien. Voor ons prikt een radarpost in de lucht.84. Radarpost Een paar honderd meter voorbij de radarpost gaat Johan poolshoogte nemen op de dijk. Hij wenkt me en inderdaad, aan de Westerschelde kant van de dijk is een vlak stuk grasland. Er staan geen schapen en het is lang geleden dat ze hier gestaan hebben. Schepen varen er wel, maar ze bevinden zich ver weg in de vaargeul. Vanaf de weg zijn we niet te zien, wel vanuit de radarpost. Maar, deze zijn tegenwoordig niet bemand en ik neem aan deze ook niet. Heerlijk in het zonnetje zit ik hier. We besluiten om eerst te koken en te eten en pas later de tent op te zetten.
Zoals gebruikelijk bel ik even naar Orchideetje, bereid een soepje, mijn pilletjes, een beker Merlot en een Knorr-maaltijd. Ik heb het er maar druk mee. Oeps, we hebben er vandaag 28 kilometer opzitten, niet gering.
Om acht uur zet ik mijn tentje op en kruip erin.